Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dödligt virus kan drabba svenska koltrastar

Usutuviruset, som har drabbat koltrastar på flera håll i Europa, har nu nått Danmark. Hittills finns inga rapporter om fall i Sverige, men att viruset kan drabba även den svenska populationen är inte otänkbart.

Husmyggan kan sprida viruset.Bild: Anders Lindström/SVA
Viruset upptäcktes i Europa vid millennieskiftet och har sedan dess spridit sig längre norrut. Ungefär 25 000 koltrastar uppges ha dött i Tyskland i år, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Att viruset kan nå Sverige är inte osannolikt, men än så länge har inga fall upptäckts.
– Vi har heller inte letat så noga. Det är svårt om man inte har några indikationer, men hittar man döda koltrastar kan man ju analysera dem, säger Anders Lindström, insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Man tror att virusets väg upp över norra Europa har gynnats av det varma vädret.
– Med sommaren som gick så gissar jag att det skulle kunna dyka upp var som helst i Sverige om förutsättningarna är de rätta, men normalt sett skulle man nog kunna gissa på södra Sverige som första anhalt, säger Anders Lindström.
Fågelviruset, som överförs till fåglar via myggor och framför allt husmyggor, kan även drabba människor. Oftast får man inga problem, men vissa kan bli riktigt sjuka.
– De flesta får inga större problem, men en del kan bli ganska dåliga verkar det som. Man kan få någon slags encefalit, hjärnhinneinflammation, säger Anders Lindström.
Enligt Lindström är det inte helt lätt att få bukt med viruset eftersom det är svårt att kontrollera både fåglar och mygg.
– Man får ha en allmän medvetenhet om att det här finns och skydda sig mot myggbett med myggmedel eller myggnät, säger han, men anser att det inte finns någon större anledning till oro.
– Koltrastarna kanske ska vara oroliga. Det är inget stort hälsoproblem i Europa, men däremot kan det drabba fågelpopulationen, säger Anders Lindström.
Fakta

Usutuviruset

Usutuviruset är ett dödligt fågelvirus som överförs från myggor och tillhör gruppen flavivirus. Andra exempel på flavivirus är den fästingburna sjukdomen TBE, samt flertalet exotiska sjukdomar som japansk encefalit, denguefeber och gula febern.

Viruset har upptäckts på flera håll i Europa, bland annat Österrike, Ungern, Italien och Spanien. Man har inte några rapporterade fall av viruset i Sverige.

Viruset smittar sällan människor, men det kan ske, och döda fåglar ska därför hanteras med varsamhet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Ritzau, EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC)

Gå till toppen