Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Håll andan för EU:s principer.

Theresa May på onsdagen.Bild: Matt Dunham
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Theresa May håller andan. Nu finns ett utkast till avtal om vad som ska gälla när Storbritannien lämnar EU i vår. På onsdagen presenterade hon det för sin regering.
Flera ministrar lär ha uttalat skepsis. Och att få ett färdigt förslag godkänt i parlamentet blir en ännu större utmaning för den brittiska premiärministern.
Ett rimligt avtal ligger inte bara i britternas intresse. Även efter brexit förblir Storbritannien en viktig partner till EU i handel och världspolitik.
Likväl är det inte villkoren i relationen till britterna som är den viktigaste framtidsfrågan för EU just nu. Den handlar istället om reglerna för de länder som stannar kvar i unionen. På papperet är det förstås klart vad som gäller, men den praktiska politiken ser ut som den gör.
På tisdagen meddelades att Italiens regering går vidare med sin budget, trots att den strider mot EU:s statsfinansiella regler. Italienarna har förbundit sig att minska sin gigantiska statsskuld på 132 procent av BNP. Nu väljer ministären i Rom istället att öka den – trots risk att skada förtroendet för euron och Europas finansiella stabilitet.
Lägg därtill de pågående EU-bråken med regeringarna i Polen och Ungern, som båda har tagit steg bort från rättsstatens principer. Så kallade artikel-7-förfaranden har inletts, vilket kan leda till indragen rösträtt i unionen. Men hittills har medlemsländerna inte kunnat enas om några sanktioner.
Samsynen blir knappast större när EU:s roterande ordförandeskap vid årsskiftet lämnas över till Rumänien, vars nya lagförslag riskerar att minska rättsväsendets oberoende på liknande vis.
Theresa May kan kanske snart andas ut. Dessvärre lär det dröja innan försvararna av EU:s kärnvärden kan göra detsamma.
Gå till toppen