Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Antoinettes smycken sålda för rekordbelopp

En veritabel skattkista som tillhört Marie Antoinette har gått under klubban i Genève i vad som har kallats århundradets auktion.

Marie Antoinettes pärlsmycke köptes av en anonym köpare för motsvarande 328 miljoner kronor.Bild: Frank Augstein/AP/TT
Tio kungliga juveler som tillhört den olycksaliga franska drottningen gick för sammanlagt 53,3 miljoner schweizerfranc, eller 484 miljoner svenska kronor.
– Marie Antoinettes samling är antagligen oöverträffad. Det här är en rekordstor försäljning av kungliga juveler, säger David Bennett, chef för auktionshuset Sotheby's internationella juvelavdelning.
Budgivare från 43 länder deltog i auktionen, som långt översteg alla tidigare uppskattningar.
Det stora numret, ett hänge med en enorm äkta pärla och diamanter, värderades till motsvarande cirka 10–20 miljoner kronor inför försäljningen. Efter tio minuters budkrig gick den för 328 miljoner till en anonym köpare.
Inför auktionen hade de flesta föremålen inte setts till i offentligheten på 200 år.
När Ludvig XVI och Marie Antoinette skulle fly den franska revolutionen smugglades de värdefulla smyckena ur landet i en trälåda till Wien. Kungaparet greps under flyktförsöket och de miste senare sina huvuden.
Men juvelerna klarade sig. De hämtades av kungafamiljens enda överlevande, Marie-Thérese, Marie Antoinettes äldsta dotter. Hon fick inga egna barn och till slut hamnade smyckena i Robert I av Parmas ägo.
Dyrgriparna har ingått i en samling ägd av huset Bourbon-Parma, som har historiska band till flera europeiska kungahus.
Gå till toppen