Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Boy erased: Lite för tillrättalagt om "terapi" för homosexuella

"Där 'The miseducation of Cameron Post' var en ungdomlig, arg spark i skrevet på det förljugna och strängt religiösa etablissemanget så är Joel Edgertons grepp mer vuxet, återhållsamt och korrekt.", tycker Camilla Larsson.

Lucas Hedges.Bild: Kyle Kaplan

Boy erased

BIO. DRAMA. USA, 2018. Regi: Joel Edgerton. Med: Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Xavier Dolan, Michael “Flea” Balzary. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.55.

Sjuhundratusen amerikaner har behandlats med ”konversionsterapi” och i trettiosex stater pågår idag den här typen av terapi för homosexuella.
Ovanstående rullar under eftertexterna till ”Boy erased” – årets andra film om ämnet och dess konsekvenser. Där ”The miseducation of Cameron Post” var en ungdomlig, arg spark i skrevet på det förljugna och strängt religiösa etablissemanget så är Joel Edgertons grepp mer vuxet, återhållsamt och korrekt.
19-årige Jared (Lucas Hedges) outas som homosexuell inför sina föräldrar i ett telefonsamtal från en collegekompis. Jared – uppvuxen i ett strikt religiöst hem – är själv osäker på sina känslor och vill gärna rätta till det som är fel, så att pappa pastorn (Russell Crowe) blir nöjd. Han går med på att delta i ett terapiprogram på centret Love in action, där budskapet är att även en trasig dollar har samma värde om man tejpar ihop den. Och att homosexualitet är ett val, en synd som kan sonas om man väljer om och väljer rätt.
”Boy erased” är baserad på författaren och skribenten Garrard Conleys sanna historia och gör ett försök att nyansera och att förstå inte bara de utsatta, utan också de människor – oftast nära och kära – som utsätter dem. Nicole Kidman är strålande som pastorsfrun, som efter åratal av leende tystnad till slut tar bladet från mun, och Crowe puttrar på fint som den välmenande men totalt låste pastorn, som under filmens slut får sin förlösningsscen.
Hedges själv fortsätter sin vandring mot skådistoppen och lyckas ge Jared rätt blandning av tvivel, sorg och ilska. Tyvärr gör Edgertons ambition att inte skrämma bort någon att detta både välgjorda och starka drama ändå känns något för tillrättalagt, snällt och oförargligt. Xavier Dolan, Flea och Edgerton själv figurerar i biroller som man gärna hade sett en fördjupning av.
Gå till toppen