Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pojken som dömdes för mordförsök på vaktmästare har rymt

Sjuttonåringen som dömdes för det uppmärksammade mordförsöket på en vaktmästare i Malmö 2017 har rymt. Tillsammans med en kompis stack han från hemmet han är placerad på.

Poliser på plats vid den avspärrning som upprättades efter mordförsöket på Roskildevägen 8 februari 2017.Bild: Patrick Persson
Det var på onsdagen som 17-åringen och en medintagen ska ha hotat personal för att komma ut. Flera poliskällor bekräftar rymningen och att 17-åringen nu är efterlyst.
– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, säger Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt.
Rymningen skedde från SIS Sundbo i Fagersta klockan 20.50.
– Vi har arbetat operativt med det här de senaste timmarna och har sökt efter ungdomarna och den här bilen, men vi har inte hittat dom, säger Per Olsson en stund efter midnatt.
– Att rymma är nödvändigtvis inget brott i sig, men personerna som är efterlysta kan ha begått brott under själva rymningen, konstaterar Pär Olsson.
Enligt Sydsvenskans uppgifter har sjuttonåringen varit placerad med särskilt hög säkerhet de senaste två månaderna. Detta trots att han tidigare flera gånger fått så kallad utevistelse utan bevakning, enligt källor nära pojken.
Under hösten ska det även ha planerats hempermissioner eftersom han skött sig exemplariskt under vistelsen. Men detta stoppades efter polisuppgifter om en hotbild mot honom – från vem eller vilka har inte polisen berättat.
Han placerades på högsäkerhetsplats för att skyddas, enligt Sydsvenskans källor. Något han själv och hans anhöriga motsatt sig, särskilt eftersom de inte fått veta något om bakgrunden till hoten.
Uppgifter om rymningen har utöver polisregion Mitt gått ut till intilliggande polisregioner, men även till polisen i Region Syd.
– Det är klart att man vidtar åtgärder när en person av den här kalibern är på rymmen, säger en poliskälla till HD och Sydsvenskan.
SIS Sundbo ligger drygt 60 mil från 17-åringens hem i Malmö. Det är en institution riktad mot tonåringar med missbruk, kriminalitet och antisocialt beteende.
På stället bedrivs skolundervisning i små grupper och olika former av program för att rehabilitera de intagna.
– Vi har rutiner i samband med rymningar, säger Skånepolisens presstalesperson Calle Persson till Sydsvenskan och HD.
– Det här händer relativt ofta. Det utfärdas inget larm efter personerna, men informationen finns såklart i organisationen och sprids till patrullerna.
17-åringen dömdes för att som 15 år gammal ha försökt mörda vaktmästaren som var ute och röjde snö genom att skjuta honom med flera skott natten till den 8 februari 2017. Vaktmästaren skadades allvarligt, men överlevde. Det har inte framkommit något motiv till mordförsöket.
Under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten nekade 17-åringen till brott.
Det var bland annat skoavtryck och DNA på en fimp som bidrog till att fälla honom för mordförsöket.
Vaktmästaren träffades av skott i huvudet, ryggen, armen och benet. Hans hälsotillstånd gjorde att han inte kunde medverka vid rättegångarna. Vaktmästaren har inga minnen från mordförsöket.
Hovrätten menar att brottet har ett straffvärde på 16 års fängelse. När skotten avlossades var skytten 15 år och åtta månader. Straffrabatten som en följd av den låga åldern gjorde att straffet blev tre års sluten ungdomsvård.
En hundpatrull fick upp ett spår efter skottlossningen och följde det i nysnön till Triangeln. Där hittades en fimp med 17-åringens DNA på. Han tog en taxi till Kirseberg och där kunde polisen säkra samma typ av skoavtryck.
Vid en husrannsakan i hans bostad hittades blöta skor som kunde ha åstadkommit fotavtrycken och en jacka med krutstänkt med hans DNA på.
Hans mobiltelefon har också kopplat upp mot en mast som täcker in brottsplatsen när skotten avfyrades. Även om inget motiv har kommit fram så menade hovrätten att det var ställt utom rimligt tvivel att det var han som skjutit vaktmästaren.
Gå till toppen