Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Äldsta i Sverige som överlevt Auschwitz död

Genia Johannesson överlevde Auschwitz och fick hjälp att fly till Sverige. Hon blev 97 år. Arkivbild.Bild: Alik Keplicz/AP/TT
Genia Johannesson var den äldsta i Sverige som överlevt nazisternas utrotningsläger i Auschwitz. Nu har hon gått bort, 97 år gammal, skriver Kristianstadsbladet.
Hon har under flera decennier åkt runt till skolor i landet och berättat om det hemska hon var med om, och samtidigt spridit ett budskap till eleverna.
– Varför har jag försvarat judar? Ja, för att de är människor, sade hon i en intervju med tidningen från januari i år.
När Röda Korsets vita bussar anlände till Auschwitz-Birkenau i april 1945 hade hon redan flyttats till ett arbetsläger i Lothringen och sedan under krigets sista dagar vandrat till Ravensbrück. Några veckor senare var hon en av dem som fick hjälp att komma till Sverige.
– Jag kan aldrig berätta som hon gjorde, men kanske ur mitt perspektiv. För vi får aldrig glömma. Så som det ser ut i världen just nu blir det ännu tydligare. Vi får aldrig glömma, säger dottern Carola Micuda Johannesson till Kristianstadsbladet.
Gå till toppen