Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

En släppt – två häktade för trippelmordet

Efter mindre än en halvtimmes förhandling släppte Malmö tingsrätt den förste av de tre Lundabor som misstänks för inblandning i sommarens trippelmord vid Värnhem i Malmö. De två andra häktades.

Tidigare i veckan slog polisen till i en synbarligen noga planerad gryningsräd och grep tre unga män – samtliga 20 eller 21 år gamla.
De misstänks för att ha hjälpt till kring det blodiga attentatet vid ett internetkafé på Drottninggatan i Malmö den 18 juni i år. Inte som skyttar, utan före eller efter dådet.
Sex personer sköts ner, tre dog. Samtliga har eller har haft koppling till den undre världen i Malmö.
På fredagen var det dags för häktningsförhandling efter flera dagars förhör. Den förste av de tre, en tjugoåring bosatt i norra Lund, ställdes inför häktningsdomaren klockan tio.
Läs också Tre fast för medhjälp till trippelmordet på Drottninggatan
Utan offentlig insyn fick åklagare Jeanette Sprimont lägga fram bevisen som talar för att mannen är inblandad. Det räckte inte.
– Bevisen når inte upp till sannolika skäl, var rådmannen Fredrik Forssmans korta kommentar efter beslutet att sätta 20-åringen på fri fot.
En halvtimme senare kom beslut om nummer två, även han misstänkt för medhjälp till mord, även han 20.
Flera journalister var närvarande när tingsrätten avkunnade häktningsbesluten om de misstänkta för medhjälp till trippelmordet i juni.Bild: Peter Herkel
Mannen nekar till brott, men i hans fall hänger polisens kedja av bevis bättre samman, anser rätten. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord.
Kort före klockan 11 inleddes förhandlingen mot den tredje av männen. I hans fall är saken enklare: han misstänks även för grovt narkotikabrott den 13 november i Lund – han hade ett större parti knark med eller på sig i samband med gripandet.
Mannen erkänner att han bär ansvar för att ha förvarat knarket, men nekar ändå till brott. Han förnekar inblandning i konspirationen kring trippelmordet.
Vid 11.05 stängde rätten dörrarna och började diskussionen om bevisen. En halvtimme senare kom beslutet att även han häktas för medhjälp till mord.
De båda häktade misstänks på sannolika skäl, den högre graden av misstanke.
Sedan tidigare är en 32-årig Göteborgare häktad misstänkt för medhjälp till mordet. Han anses ha koppling till den Saab som gärningsmännen använde vid dådet.
Artikeln uppdateras
Gå till toppen