Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt musikpris ska lyfta unga blåsmusiker

Klarinettisten Magnus Holmander är en av finalisterna som tävlar om att bli Blåsmusikprisets första vinnare. Pressbild.Bild: Christopher Hästbacka/Musikaliska Akademien/TT
Unga och lovande blåsmusiker och slagverkare har fått ett eget pris. Den nya tävlingen Blåsmusikpriset har instiftats för att lyfta skickliga musiker tidigt i karriären. Bakom initiativet står Kungliga Musikaliska Akademien och Nätverket för professionell blåsmusik.
"Syftet är att inspirera unga exceptionellt begåvade musiker inom träblås, bleckblås och slagverk och att låta dem framträda och utvecklas solistiskt inom blåsmusiken", säger Fredrik Wetterqvist, Musikaliska Akademiens ständige sekreterare, i ett pressmeddelande.
Tanken är att Blåsmusikpriset ska delas ut vartannat år med start 2019, och de tre första finalisterna har redan valts ut. Av femtio sökande är det trombonisten Jonathan Goodwin, klarinettisten Magnus Holmander och slagverkaren Johan Söderholm som har chans på ett stipendium och en rad solistuppdrag tillsammans med professionella blåsorkestrarna från hela Sverige.
Finalen hålls i Berwaldhallen i Stockholm den 13 januari.
Gå till toppen