Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oscarsfavorit får premiär: "Tufft att filma"

För snart fyra år sedan vann Pawel Pawlikowskis film ”Ida” en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Om några månader har han chansen igen – ”Cold war” är Polens bidrag till nästa års gala och tippas ha stora möjligheter att ta hem priset. Nu går filmen upp på bio i Sverige.

Pawel Pawlikowski, Joanna Kulig och Tomasz Kot i Cannes där filmen hyllades stort. "Det väckte sådana oerhörda känslor", säger Kulig till TT. Arkivbild.Bild: Vianney Le Caer/AP/TT
”Cold war” är en tragisk kärlekshistoria som utspelas just under kalla kriget. Zula (Joanna Kulig) och Wiktor (Tomasz Kot) träffas i efterkrigstidens Polen och blir förälskade. Han vill efter några år att de ska rymma till väst – Zula säger ja men hoppar av i sista stund. Under de kommande åren går de separata öden till mötes, men de kommer att träffas igen. ”En omöjlig kärlekshistoria i en omöjlig tid”, har det sagts om filmen.
– Filmen baseras på Pawels egna föräldrar och upplevelser de hade, säger Tomasz Kot.
– Det gör ju att vi involverades väldigt mycket in i själva berättelsen. Vi filmade allt i kronologisk ordning, det var väldigt viktigt. Det blev många tagningar, men Pawel visste exakt vad han ville ha. Det var tufft att filma så, men det var bra.
Brände manus
För Joanna Kulig var detta tredje gången hon filmade med Pawlikowski. Hon hade en stor roll i ”The woman in the Fifth” och en mindre roll i ”Ida”.
– Vi träffades för första gången för åtta år sedan, och vi trivs bra ihop. Han tar lång tid på sig, han är oerhört noga. Jag fick sjutton olika versioner av manuset till ”Cold war”. När vi var klara, brände jag allihop. Det är bra att städa upp, säger hon.
Zula och Wiktor träffas genom musiken, vilket gjorde att båda skådespelarna tvingades lära sig nya saker. Kot lärde sig spela piano och för Joanna Kulig väntade andra utmaningar:
– Jag fick ägna sex månader åt att lära mig synkroniserad dans och balett. Det var svårt, men det var nödvändigt för rollfiguren. Jag sjunger också, men jag kommer från en liten bergsby i Polen och jag har växt upp med folkmusik, säger hon.
När Cannesfestivalen avslutades i våras vann ”Cold war” priset för bästa regi. Den är nu en av de hetast tippade Oscarskandidaterna i kategorin bästa icke engelskspråkiga film – tillsammans med svenska ”Gräns”, Venedigvinnaren ”Roma” och Nadine Labakis ”Capernaum”.
"Cold war" får svensk biopremiär den 16 november.
Fakta

"Cold war"

Pawel Pawlikowskis nya film, som i original heter "Zimna wojna", är baserad på den polske regissörens egna föräldrar.

Handlingen kretsar kring Zula och Wiktor och utspelas under 15 år – en tidsperiod som innehåller kommunistiskt styre, ofrihet, och en järnridå som lagts både som ett fysiskt och psykiskt hinder för deras kärlek och liv.

Huvudrollerna spelas av Joanna Kulig och Tomasz Kot.

"Cold war" får svensk biopremiär den 16 november.

Gå till toppen