Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Statliga nötter får skydd av soldater

Cashewnötter.Bild: Adobe Stock via AP/TT
Tanzanias regering sätter in militären för att hantera alla de cashewnötter som staten köpt upp från landets bönder. Soldater har börjat anlända till distriktet Newala i Mtwararegionen, rapporterar den lokala tidningen Citizen.
Deras uppgift är att kontrollera nötterna, genomföra betalningar till bönderna och se till så att de njurformiga stenfrukterna fraktas till statliga lagerlokaler.
Om landet inte lyckas sälja av de uppskattningsvis 220 000 ton nötterna kommer tanzanierna själva att äta upp dem, har president John Magufuli lovat.
Magufuli beslutade i förra månaden att höja inköpspriset med 94 procent, efter att bönderna pressats av fallande priser. Det var när inga privata handlare ville köpa till det priset som presidenten instruerade sin regering att köpa upp alla nötterna. Om det inte blir någon försäljning räknar bedömare med att det kan leda till brist i det globala utbudet och därmed tillfälliga prishöjningar.
Cashewnötter är Tanzanias mest värdefulla exportgröda.
Gå till toppen