Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Animation är bra när man inte kan språket, det krävs inte så många ord"

Att sätta ord på känslor är inte alltid lätt. En workshop i animation ger de rätta förutsättningarna.

Med animation kan man lättare sätta ord på känslor.Bild: Hussein El-alawi
— Jag vill gärna arbeta med film och animation i framtiden, säger Ayoob A som för första gången gör en animerad kortfilm.
Ayoob A är 19 år och kom till Sverige från Marocko som ensamkommande flyktingbarn för fyra år sedan. På mötesplatsen Otto fick han häromdagen höra talas om Storytelling Without Borders som genom filmkollektivet Råfilm bjöd in allmänheten till en dropin workshop i animation.
En lust att berätta, en story, en ipad och ett animationsprogram är allt som behövs för att göra en kort animation.Bild: Hussein El-alawi
När Sydsvenskan kommer på besök har Ayoob A redan arbetat i flera timmar med sitt projekt.
— Det går jättebra, det är kul, säger Ayoob A.
Filmen handlar om ett barn som hittas av en man. Tio år senare bor de två fortfarande tillsammans. Hur filmen ska sluta återstår att se. Några timmar senare ska alla animationer som producerades denna dag i biblioteket Garaget i Malmö visas för publik.
Den här filmen handlar om en man och en pojke.Bild: Hussein El-alawi
— Animation är bra när man inte kan språket, det krävs inte så många ord och vi kräver inga förkunskaper, säger Eva-Maria Elg, filmpedagog från Råfilm.
Storytelling Without Borders är ett EU-projekt mellan Sverige, Danmark och Grekland. Målgruppen är flyktingbarn och ungdomar men alla är välkomna att deltaga.
— Det är helt enkelt ett första steg till att berätta och att vilja fortsätta berätta, säger Eva-Maria Elg.
De färdiga filmerna kommer sedan att läggas upp på Storytelling without borders hemsida där man samlar alla animationer som gjorts inom projektet.
Ayoob A är 19 år och kom till Sverige från Marocko som ensamkommande flyktingbarn för fyra år sedan. Idag gjorde han sin första animerade film.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen