Annons

Annons

”Världens kvinnorättsförsvarare är under attack.”

Opinion

En värld som accepterar att män och kvinnor tilldelas olika roller och inte har samma rättigheter och möjligheter är inte ett alternativ, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

I somras dömdes en libanesisk kvinna till fängelse i Egypten efter att i sociala medier ha pratat om egyptiska mäns sexuella övergrepp. Bilden visar en demonstration i Kairo för kvinnors rättigheter.

Bild: Amr Nabil

Annons

I Brasilien kallas feminister ohygieniska och fula av kongressledamoten Eduardo Bolsonaro, son till landets nyvalde president.

I Egypten dömdes en ung libanesisk kvinna till ett långt fängelsestraff efter att i sociala medier ha pratat om egyptiska mäns sexuella övergrepp.

I Kina betraktas feminismen som ett hot mot det styrande partiet.

I Ryssland klassas kvinnoorganisationer som får utländsk finansiering som förrädare och i Irak har flera unga kvinnor mördats under hösten bara för att de syns och hörs.

Världens kvinnorättsförsvarare är under attack. Kvinnorättsförsvarare hatas, hotas och begränsas, och det sker även i Europa och Sverige. Kvinnoorganisationers möjlighet att ta emot pengar från internationella givare minskar. Finansiering från utlandet betraktas som misstänkt av många auktoritära regimer. Mellan 2014 och 2016 lagstiftade fler än 60 länder mot det. Organisationer får sina bankkonton frysta och kvinnorättsaktivister får reseförbud.

Annons

Annons

Ett stort antal länder har infört nya lagar som begränsar möjligheten att hålla möten och driva organisationer. Attacker från högerextrema grupper som tycker att kvinnor ska veta sin plats ”vid spisen” ökar och i vissa länder deltar regeringstrogna medier också i kampanjer mot kvinnorättsförsvarare.

Inga samhällen är vaccinerade mot angrepp på demokrati och yttrandefrihet och begränsningar av kvinnors rättigheter. Länder som Spanien och Storbritannien har infört lagar som begränsar förenings- och mötesfriheten.

I Polen och Ungern har den fientliga utvecklingen tagit ytterligare några kliv, regimkritiska organisationer trakasseras, förlorar sina finansiella bidrag och tvingas in i utdragna rättsprocesser för att försvara sin verksamhet. I Ungern talar premiärminister Viktor Orbán om att den ungerska nationen bara ”överlever biologiskt” om ungerska kvinnor föder fler barn och har lanserat ett stödprogram som ska få dem att göra just det. Även i Norge förs långtgående diskussioner om att begränsa aborträtten.

Organisationen Civicus, som mäter demokrati och öppenhet globalt, går så långt som att kalla den nuvarande situationen ”ett globalt nödläge” för civilsamhällets möjligheter att uttrycka åsikter och arbeta fritt.

I december fyller FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna 70 år. Kvinna till Kvinnas rapport Så tystas en kvinnorörelse där 123 kvinnorättsaktivister från 32 länder svarar på frågor om sitt arbete, visar att åsikter som vilar på de mänskliga rättigheterna numera stämplas som partiska, provokativa och kontroversiella. Över 50 procent av aktivisterna i rapporten har blivit utsatta för våld eller hot om våld och 58 procent menar att den ökande nationalismen ligger bakom utvecklingen.

Som Kvinna till kvinna ser det ligger tre huvudorsaker bakom tillbakagången:

• Kriget mot terrorismen; efter 9/11 ändrades antiterrorlagstiftningen i många länder på bekostnad av mänskliga rättigheter.

• Traditionella värderingar, fundamentalism och nationalism sveper över världen; här ingår försvaret av den patriarkala familjen och de stereotypa könsrollerna där kvinnans främsta roll är att föda nationens barn.

Annons

• Auktoritära staters rädsla för politisk förändring, vare sig det är en arabisk vår eller en ”sammetsrevolution”.

Alla människorättsaktivister drabbas hårt, men kvinnorättsaktivister är extra utsatta för att de vill ta en annan roll än den traditionella modersrollen i familjen. Angreppen går ofta ut på att de är dåliga mödrar och en skam för sina familjer. Fejkade nakenbilder sprids på nätet ihop med falska påståenden om sex- och privatliv för att smutskasta och skrämma dem till tystnad. Även deras anhöriga blir måltavla för trakasserier och kränkningar. Den psykiska pressen blir stor och flera aktivister anger att självcensur är ett lika stort hinder som yttre hot och hat.

Annons

Även i Sverige vittnar kvinnliga journalister och aktivister om att det krävs stort mod för att delta i den offentliga debatten. Till exempel har kvinnorättsaktivisten Linnéa Claeson, som även är Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör, hotats till livet av Nordiska motståndsrörelsen. Hon har anmält hot och trakasserier hundratals gånger. I somras fälldes för första gången en man för olaga hot och sexuellt ofredande mot henne.

Annons

Forskning publicerad i American Political Science Review visar att en stark kvinnorörelse är den enskilt viktigaste faktorn för att stärka kvinnors rättigheter samt att driva på utvecklingen för jämställdhet i ett land. En stark kvinnorörelse är till och med viktigare än att ha många kvinnor i parlament och regering.

Det går att vända dagens negativa trend genom att bilda starka lokala såväl som internationella nätverk till stöd för utsatta kvinnorättsförsvarare. Viktigt är också att få de politiker som företräder Sverige att sätta press på regimer som inte skyddar kvinnorättsförsvarare.

En värld som accepterar att män och kvinnor tilldelas olika roller och inte har samma rättigheter och möjligheter är inte ett alternativ. Därför måste alla vi som värnar om jämställdhet och kvinnors rättigheter globalt, agera medan det fortfarande finns tid.

Petra Tötterman Andorff

Petra Tötterman Andorff är generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy