Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Claesson om nya rollen: ”Bättre och bättre”

De svenska landslagsanfallarna har haft problem att göra mål i Nations League. Janne Andersson har nu flyttat upp högeryttern Viktor Claesson på topp och han trivs i rollen.
– Det fungerade bättre och bättre, säger 26-åringen.

Viktor Claesson.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Viktor Claesson har använts som högermittfältare i landslaget men inför de två avgörande matcherna i Nations League meddelade förbundskaptenen Janne Andersson att han kommer att använda Krasnodarspelaren som forward.
Claesson tyckte att det fungerade bra i lördagens 1–0-möte med Turkiet där lagkaptenen och mittbacken Andreas Granqvist gjorde matchens enda mål på straff.
– Det är en roll jag testat på innan så det är kanske mer ovant för er än för mig. Men det är skoj att han (Janne Andersson) har det förtroendet. Det fungerade bättre och bättre och var roligt att testa på. "Mackan" (Marcus Berg) är lätt att spela med. I första halvlek hade jag inte så många bollar att jobba med, och det var tufft mot deras backar. I andra tycker jag att jag kom med mycket mer i spelet och att vi skapar många lägen.
I hemmamötet med Ryssland på tisdag står en förstaplats och ett avancemang till A-divisionen i Nations League på spel. Marcus Berg har inte gjort mål i landslaget på över ett år och bland de svenska anfallarna är det bara Isaac Kiese Thelin som har gjort mål i Nations League-sammanhang.
TT: Det har varit en del snack om att ni inte gör mål. Hur ser du på det nu när du är forward?
– Jag tycker att det är lite oförtjänt kritik mot anfallsspelet. Men det blir gärna så när vi är så bra i försvarsspelet, då ska man hitta något annat fel liksom. Jag tycker att man kan fokusera på at vi gjorde en väldigt bra match mot Turkiet och att vi vinner välförtjänt. Det tycker jag är bra nog.
Viktor Claesson, som till vardags spelar just i Ryssland, ser fram emot mötet med ett lag som han tycker påminner om Sverige. Han vet inte om han kommer att spela i samma roll som mot Turkiet.
– Vi möter ett Ryssland som har ridit lite på en framgångsvåg sedan VM. De är ett stabilt lag som är jobbiga att möta och som är lite likt vårt lag. Stabilt defensivt och med skickliga spelare framåt som man inte har så bra koll på. De är svåra att få hål på. I en optimal värld ett tidigt mål, tack.
Gå till toppen