Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Hieronim "Ronio" Medynski

Hieronim "Ronio" Medynski, Limhamn, har avlidit i en ålder av 86 år.

Ronio föddes 29 november 1931 och växte upp i Gdynia med fyra syskon. Hans far och bror drev en butik där de tillverkade bärnstenssmycken. Ronio hade dock andra mål i sikte, men då han växte upp under andra världskriget ledde rådande politiska motsättningar till att hans ansökningar till universitetet avslogs gång på gång.
För att försörja sig under tiden arbetade han som varvsarbetare och skådespelare, men han gav aldrig upp. Till slut antogs han till läkarutbildningen. Som nyutexaminerad läkare fick han ta hand om en man som skadats i en trafikolycka. Mannen, som tillfrisknade, var från Sverige och reste tillsammans med sin syster.
En tid senare reste Ronio till Sverige för att hälsa på mannens syster, Bodil, och 1966 gifte de sig. Han fick då komplettera sina läkarstudier för att få arbeta i Sverige och till slut fick Ronio anställning som läkare i sitt nya land.
Han arbetade i Malmö och Simrishamn som kirurg och 1975 flyttade familjen till Ystad där han blev överläkare och senare startade han sin egen privata praktik. Dottern Therese föddes 1968 och tre år senare kom sonen Henrik. Båda bor idag utanför Malmö med sina familjer.
Ständigt nyfiken på att lära sig mer, utbildade han sig inom akupunktur i Kina. Han blev den första läkare i Sverige som fick tillåtelse av Socialstyrelsen att behandla personer med akupunktur, dock först endast som smärtlindring. Sedermera utvecklades denna behandling till att omfatta av många olika sjukdomar och tillstånd.
Själv lärde vi känna Ronio, eller Ronny, som vi kallade honom, genom vårt engagemang i Lions Club i Ystad. Efter Wojciech Jaruzelskis statskupp i Polen 1981 hamnade landet i en ekonomisk svår tid, då många människor led nöd. Detta blev startpunkten för Ronnys initiativ och genomförande av hjälptransporter till polska barnhem, skolor, sjukhus med flera.
Lions i Ystad engagerades tillsammans med andra organisationer och på detta sätt blev undertecknad involverad. Fram till 2012 hade vi under Ronnys ledning sänt iväg mer än 500 fullastade långtradare med förnödenheter och dessutom utvidgat hjälpen till Lettland, Litauen och Vitryssland, för att nämna några. Sjukhussängar, skolmöbler, kläder med mera var välkommen hjälp från återbruket i Ystad. Tullvärdet av förnödenheterna uppgick vid detta tillfälle till drygt 300 miljoner kronor.
Vi gjorde åtskilliga kontrollresor tillsammans med Ronny som sak- och språkkunnig ledare och vi lärde känna en engagerad och varm kamrat. Utan Ronnys eminenta förhandlingsförmåga hade vi näppeligen klarat av gränspassagerna till och från öststaterna. Det tog till exempel ett helt dygn att komma över gränsen mellan Polen och ryska enklaven Kaliningrad. Utan Ronny hade vi fått vända.
Genom prövningarna svetsades vi samman och fick ett gediget och humorfyllt kamratskap.
Vi minns Ronnys propå när vi en gång återvände till Sverige från en kontrollresa till Vitryssland: ”Många svenskar skulle må bra av att få leva och verka under några månader i en öststat. Då skulle vi slippa en massa gnällspikar”.
Tack Ronny för ditt engagemang och för att vi fick ta del i ditt liv.
Kurt Jeppsson
Olle Månsson
Gå till toppen