Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt steg på vägen mot Coop-butik i Svedala

För två år sedan blev det känt att Coop vill etablera en butik i östra delen av Svedala. Nu ska det förberedande planarbetet påbörjats.
Coop har ambitionen att etablera en butik i Svedala. Men när den klan vara på plats är oklart.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Det var i oktober 2016 som planerna blev kända om en cirka 3 000 kvadratmeter stor butikslokal, eventuellt kombinerad med en snabbmatsrestaurang, med tillhörande parkeringsplatser.
Det tänkta läget är vid Norra Ellenborgsgatan, öster om väg 108, och strax söder om motorvägspåfarten.
Sedan dess har det varit tyst. Enligt Thomas Carlsson, närings- och turismutvecklare inom Svedala kommun, har man väntat på att Coop och fastighetsägaren ska gå vidare.
I nuläget är handel- och butiksverksamhet inte tillåten på den aktuella platsen. Därför måste detaljplanen ändras. Det sker i så fall på begäran och bekostnad av Coop och fastighetsägaren.
– Kommunen kan inte sätta igång ett detaljplanearbete innan man har någon som kan finansiera det. Det är först nu som parterna är ense om alla delar. Kommunen har inte fördröjt det här, säger han.
Enligt Thomas Carlsson kommer detaljplanearbetet att ta åtminstone ett år, kanske mer om ärendet överklagas. Inledningsvis görs förberedande undersökningar av området innan man sätter igång med detaljplanen.
Om Coop:s ursprungliga planer om cirka 3 000 kvadratmeter butiksyta och en snabbmatsrestaurang är oförändrade är oklart. Enligt Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, finns inga besked att ge utöver att kedjan vill etablera en butik på orten.
Utöver Coops etablering är även butikskedjan Lidl på väg till Svedala.
Kedjan har, tillsammans med fastighetsägaren till området där Restaurang Svea och bensinstationen Circle K ligger, ansökt om att ändra detaljplanen för att möjliggöra bygget av en butik.
Det tänkta upplägget är att Lidl köper mark av fastighetsägaren Jan Tuve Möller och därefter bygger och driver butiken.
Planen är att öppna en 2 200 kvadratmeter stor butik varav 1 300 kvadratmeter ska utgöra försäljningsytor.
Gå till toppen