Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Gör som i Malmö, Löfven. Spara inte på sockret.

Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Johan Nilsson/TT
Frestande var det redan tidigare. Nu sockrar Socialdemokraterna i Malmö sitt bud till Liberalerna ännu mer. Draget vittnar om en realistisk syn på det nya politiska läget och kan bana väg för bättre politik. Här finns prestigelöshet och kreativitet att inspireras av även för dem som förhandlar om styret på det nationella planet.
Inför kommunfullmäktigemötet i Malmö den 15 oktober, då styret röstades igenom, erbjöd S fyra kommunalrådsposter till L. Det var mer än vad ett parti med fyra mandat rimligtvis kunde förvänta. Men trots att Malmöalliansen, i likhet med alliansen på riksplanet, inte nådde sitt mål i valet, fann ordföranden Roko Kursar inte tillräckligt stöd för förslaget bland sina liberala kollegor och tackade nej. På tisdag ska frågan diskuteras på nytt. Möjligen faller avgörandet vid ett senare medlemsmöte.
Det nya nu är ett erbjudande från S om en valteknisk samverkan och förverkligande av minst hälften av punkterna som L gick till val på.
"Vår ingång är att erbjuda något som tydligt visar att de får igenom sin liberala politik", säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Hon pekar själv ut skol- och sysselsättningsfrågor som områden där det finns möjligheter att kompromissa. Visst skulle S kunna styra i minoritet, men en blocköverskridande lösning kan bidra till stabilitet och högre tempo i det politiska arbetet, resonerar Stjernfedlt Jammeh.
Helt rätt och det är inte svårt att se att Malmö skulle må bra av tydliga liberala drag i politiken. Nya tag krävs inte minst för jobb och integration; uppenbart behövs mer för att lösa problemen än strida strömmar av diverse projekt. Därtill står stadens skolor alltjämt inför stora utmaningar och tryggheten lämnar övrigt att önska. Enligt en kartläggning som presenterades på måndagen fortsätter hemlösheten dessutom att breda ut sig. Över 3 300 Malmöbor står nu utan bostad och 40 procent av dem är barn.
Med sin nya invit till L kan S bana väg för en politik som Malmö behöver. Stjernfeldt Jammeh är åtminstone fullt på det klara med vad som krävs för att få ett blocköverskridande samarbete till stånd:
"Vi menar allvar med att vi vill skapa ett gemensamt styre och då ingår att vi behöver kompromissa i politiska frågor."
Så har det inte låtit från partierna på riksplanet under de pågående sonderingarna för att bilda en ny regering.
Sedan såväl Stefan Löfven (S) som Ulf Kristersson (M) hade misslyckats i sina försök att bilda regering gavs sonderingsuppdraget häromdagen till Annie Lööf (C). Hon har lovat att försöka finna sakpolitiska vägar framåt i det kärva läget, snarare än att fokusera på vem som ska bli statsminister. Visserligen talar hon alltjämt om att hålla ihop alliansen, men det låter närmast pliktskyldigt så som läget ser ut. Utsikterna att få till en ny ministär förblir dåliga så länge grunddragen i det blockpolitiska tänkandet består.
Liksom i Malmö krävs prestigelöshet och kreativitet också på riksplanet.
I en SVT-intervju nyligen förklarade Lööf att hon inte utesluter att hon kan släppa fram Löfven. Den lilla öppningen borde Socialdemokraterna försöka ta fasta på.
Sonderingarna har så här långt gett intryck av att utgå från den svenska politikens traditionella landskap där höger står mot vänster och socialdemokratin är urstark.
Men läget har förändrats. I praktiken finns nu tre block – ett av dem illiberalt, nationalistiskt och populistiskt – och väljarstödet för S är inte längre vad det var. Detta har Socialdemokraterna i Malmö tagit till sig och dragit rimliga slutsatser av. Att bjuda in till brett samarbete räcker inte i sig. Det måste också göras tydligt att de inbjudna har mer att vinna än att förlora på samarbete.
Vill Löfven göra allvar av sitt tal om blocköverskridande samarbete behöver han inspireras av sina S-kollegor i Malmö. Inviterna skulle tas emot bättre om han öppnade för centrala delar av vad C och L gått till val på.
Det parlamentariska läget är fortsatt låst, trots de otaliga koppar bittert kaffe som druckits vid talmannens bord. Då är det inte läge att snåla med sockret.
Gå till toppen