Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mycket på spel i Nations League-avgörande

Uppflyttning till A-divisionen, lättare väg till EM 2020 och en bonus på 53 miljoner kronor. Mycket står på spel i Sveriges Nations League-avslutning mot Ryssland. Här är alla förutsättningar inför dramat på Friends.

Andreas Granqvist firar sitt mål, som gav Sverige chansen till gruppseger i Nations League – vilket ger mer än bara äran.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Inför sista omgången leder Ryssland B-divisionens grupp 2 tre poäng före Sverige. Vid seger på tisdagskvällen går Blågult upp på lika många poäng, men vinner gruppen på inbördes möten.
Det innebär följande:
+ Uppflyttning till A-divisionen när nästa upplaga av Nations League spelas med start hösten 2020. Då kan Sverige få möta stornationer som Frankrike, Belgien och Spanien. På vilket sätt denna turnering, likt årets turnering är länkad till EM-kvalet, påverkar kvalet till Qatar-VM 2022 är ännu inte officiellt bekräftat.
+ En plats i B-divisionens slutspel tillsammans med de övriga gruppsegrarna i samma division (Ukraina, Bosnien och Danmark). I det slutspelet, som spelas våren 2020, står en EM-plats på spel. Om gruppsegrarna dessförinnan lyckas knipa en EM-plats i det traditionella EM-kvalet så går platsen i slutspelet/playoffet till näst bäst rankade lag i divisionen.
+ 53 miljoner kronor i garanterade intäkter till Svenska fotbollförbundet. Uppdelade i 15 miljoner för deltagandet i årets B-division, 23 miljoner för kommande deltagande i A-divisionen samt 15 miljoner kronor i bonus för gruppsegern. En sistaplats och degradering till C-divisionen hade gett hälften i totalintäkt, 26,5 miljoner kronor.
Om det inte blir seger mot Ryssland slutar Sverige tvåa i gruppen. Detta säkrades i och med segern mot Turkiet i lördags (1–0). Att komma tvåa i stället för trea ger också fördelar, förutom att man inte degraderas till C-divisionen (vilket hade varit fallet vid en tredjeplats). Bland annat att Sverige hamnar i den andra seedningsgruppen när EM-kvalgrupperna ska lottas. Då det är tio grupper där två lag från vardera grupp går vidare innebär detta att Sverige undviker en "mardrömsgrupp" likt den med Frankrike och Nederländerna i EM-kvalet då man enbart kommer få ett högre seedat lag i gruppen.
Gå till toppen