Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Seger i gruppfinalen ger Sverige 50 miljoner

50 miljoner kronor, bättre motstånd och bättre seedning i EM-kvalet. Det är mycket som står på spel i gruppfinalen i Nations League mot Ryssland på Friends på tisdag kväll.
Enda orosmolnet är om Victor Nilsson Lindelöf kan spela.
– Jag hoppas ha ska kunna träna i morgon (måndag), säger Peter Wettergren, assisterande förbundskapten.

Victor Nilsson Lindelöf är ett osäkert kort mot Ryssland på tisdag.Bild: JOEL MARKLUND
Direkt efter segermatchen borta mot Turkiet satte sig herrlandslaget på planet och flög hem till Sverige. Klockan två på natten landade man på Arlanda och söndagen handlade om vila och återhämtning.
Victor Nilsson Lindelöf klev av i halvtid mot Turkiet. På söndagen skulle han ha mött media på spelarhotellet, men kom aldrig.
– Jag pratade med honom precis innan jag kom hit. Precis som alla andra spelare känner han sig trött efter gårdagen och resan hit, men jag hoppas han ska kunna träna i morgon, säger Peter Wettergren som fortfarande inte vet vad det var mittbacken drabbades av.
– Han sa bara att han inte kände sig hundraprocentig och vi var tvungna att ta ett beslut. Jag är väldigt glad över att han säger det. Vi tycker om när spelare är ärliga mot övriga laget.
Genom segern mot Turkiet blev matchen mot Ryssland en ren gruppfinal. Sverige måste vinna för att vinna gruppen, medan det räcker med oavgjort för Ryssland.
En seger för Sverige innebär att man spelar in runt 50 miljoner kronor, att man nästa gång Nations League avgörs får spela i en A-grupp och möta länder som Spanien, Tyskland och England.
Victor Claesson.Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Dessutom hamnar man i en bättre seedningsgrupp när EM-kvalet ska lottas i början av december.
– Det var en otroligt viktig seger, konstaterar Victor Claesson som spelade på topp tillsammans med Marcus Berg mot Turkiet.
– Det blir en extra krydda när vi har chans att vinna gruppen och gå upp i grupp A i Nations league. Nu är vi sämst tvåa, så det är en mycket mer positiv känsla inför den här matchen än man hade inför samlingen innan.
Tänker ni på pengarna?
– Det tänker inte jag på alls, det får grabbarna i förbundet tänka på. Jag försöker bara vinna matcher åt Sverige så får det bli bonus.
”Det är ett stabilt lag, jobbiga att möta och liknar lite vårt lag.”
Victor Claesson spelar i ryska Krasnodar och kan konstatera att de ryska VM-framgångarna betytt mycket för intresset för fotboll.
– Det är drag kring fotbollen, det är mycket folk på matcherna och stort intresse.
Vad säger du om det ryska laget?
– Det är ett stabilt lag, jobbiga att möta och liknar lite vårt lag. De har en stabil defensiv och har skickliga spelare framåt också som man inte har så bra koll på.
Om Sverige har frågetecken för Nilsson Lindelöf, så har Ryssland det i form av den storväxta centern Artjom Dzjuba, som inte var med i ryssarnas träningslandskamp mot Tyskland och som kommer direkt till Stockholm från Moskva.
– Väljer de att spela honom så tror jag de spelar sitt vanliga spel, säger Peter Wettergren som inte tror att ryssarna kan spela för ett oavgjort resultat.
– Jag tror det är svårt att spela på ett resultat, det kan man göra sista tjugo minuterna. Jag tror ryssarna kommer att komma hit och spela det spel som tagit dem dit de är.
Fakta

Om Sverige slår Ryssland

▪ Då är Sverige klara segrare i Nations League på samma poäng men med bättre inbördes möten.

* En seger som innebär att det svenska förbundet kammar hem runt 50 miljoner kronor. Det är pengar för själva deltagandet, för gruppsegern och för att man spelar i A-gruppen nästa gång Nations League avgörs.

▪ Segern mot Turkiet innebär också att Sverige säkrat en plats i andra seedningsgruppen till EM-lottningen.

▪ Oavgjort eller förlust innebär att Sverige spelar kvar i B-divisionen.

Gå till toppen