Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bekräftat: Sony varslar 200 i Lund

Sony varslar 200 anställda om uppsägning vid mobilverksamheten i Lund. Dessutom kommer ett okänt antal konsulter beröras av neddragningen, som ska genomföras före mars månads utgång.

Sony kontor i Lund sysselsätter före varslet 1.200 anställda och konsulter.Bild: Thomas Frostberg
Orsaken till neddragningen är att Sonys mobilförsäljning faller kraftigt. Prognosen för årets försäljning har fått justeras ner från 13,5 miljoner sålda telefoner förra räkenskapsåret till bara sju miljoner i år.
– Därför sker en 50-procentig kostnadsreduktion globalt över två finansiella år, kopplat till smartphones. Det handlar om en kombination av övertalighet, effektiviseringar och integration med Sonys övriga verksamhet, säger Stefan Andersson, platschef för Sonys verksamhet i Lund, när han träffar 8till5.
Konkret innebär övertaligheten att 200 tjänster i Lund är hotade, medan arbetet med andra kostnadsbesparingar på till exempel konsultsidan fortsätter. En del av de berörda tjänsterna är redan förhandlade och besked till enskilda anställda kommer att börja ges redan under nästa vecka, medan andra delar av sparpaketet nu ska börja förhandlas.
– Vi har idag lagt ett varsel på 200 tjänster. Jag ser det som att de riskerar att bli uppsagda, men hoppas att det blir färre. Målet är att allt ska vara förhandlat och att enskilda individer är informerade till mars 2019, säger Stefan Andersson.
Cheferna vid mobilverksamhet i Lund fick informationen hur sparpaketet påverkar deras respektive avdelningar strax före lunch och har sedan ägnat eftermiddagen åt att informera sina anställda i mindre grupper. Både Lunds kommun och näringsminister Mikael Damberg har också fått information inför varslet.
Hur varslet fördelar sig mellan olika typer av tjänster varken kan eller vill Stefan Andersson kommentera i dagsläget, men tillbakavisar en tidigare uppgift om att 200 mjukvaruingenjörer riskerar att förlora jobbet.
– Det handlar om 200 tjänster som rör smartphones, men det är inte bara ingenjörer utan även andra kompetenser. Samtidigt kommer vi fortfarande att vara Sonys största sajt i Europa och en strategiskt viktig sajt för mobilutveckling, 5G och Internet of things, säger han.
Läs också Sony bekräftar: Lund drabbas av sparpaketet
Vid tidigare sparpaket har Sony löst delar av övertaligheten genom att låta andra bolag ta över personal, vilket för fem år sedan lade grunden för Sigma Connectivity. Något sådant är dock inte aktuellt den här gången, enligt Stefan Andersson.
– Vi har inget intresse av att sälja ut vår mjukvarukompetens, eftersom den här helt avgörande inom mobiltelefonerna och för 5G-utvecklingen där vi är ledande inom Sony. Tvärtom förs långt gångna diskussioner med Sony om att flytta hit andra Sonyverksamheter.
Om och när det händer kan kostnader för personal i Lund lyftas över till andra verksamheters budgetar. Stefan Andersson räknar dock inte med att det kommer rädda särskilt många av de 200 personer som nu riskerar att bli uppsagda, utan att det rör andra tjänster inom Sony i Lund.
– Tyvärr blir detta resultatet av att vi behöver anpassa vår kostnadssida till den vikande försäljningen. Vi behöver göra alla sakerna, integrera oss med andra delar inom Sony och få hit andra verksamheter som kan ta delar av kostnaderna och dra ner på vår totala numerär för att nå den 50-procentiga kostnadsbesparingen, säger Stefan Andersson.
Läs också Efter flyttryktet: Sony stannar i Lund – och satsar på nya branscher
På tisdagen meddelade Sonys platschef i Lund, Stefan Andersson, att företaget lagt ett varsel som rör 200 tjänster.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen