Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En hyllning till Malmös volontärer 2015

"Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972." Orden är från Olof Palmes jultal 1972 där han kritiserade USA:s bombningar av Hanoi. Med inspiration av det talet har Södra Communityteatern lagt till nya platser och årtal i sin nya föreställning, Välkommen till Malmö.

Scenen består av några lastpallar i mitten av rummet, publiken sitter runt om.Bild: Rooz Emad
Föreställningen grundar sig i intervjuer i boken Ankomst Malmö som Malmö Stadsarkiv har gett ut. Intervjuerna är med människor som stod och välkomnade flyktingar på centralstationen i Malmö hösten 2015.
– Jag ringde Karin Sjöberg, redaktören för boken på Malmö stadsarkiv, och frågade om vi fick använda intervjumaterialet i boken och göra dem till en hyllningsföreställning till de som vill vara med, säger Jonas Jarl, regissör och manusförfattare.
Han har tidigare producerat pjäser med liknande tema och en av skådespelarna, Abdul Hadi Husam Muhi Aldeen, även kallad Hadi, har varit en stor inspiration. Han flydde från Syrien och kom till Sverige strax innan gränskontrollernas sattes upp. Tre veckor efter sin ankomst gick han till Södra Communityteatern och frågade om han fick vara med. Då var han 18 år gammal. Hans historia fick Jonas att skriva "Spring Hadi, spring!" som de turnerat med. Nu två år senare går Hadi på teaterlinjen på Malmö latin och jobbar fortfarande mycket med Jonas.
Även om den nya föreställningen handlar om volontärerna på Malmö central, finns det fragment av Hadis historia kvar.
– Det är svårt att inte ta den här föreställningen personligt. Ibland är det svårt att vara teatral när det handlar om människor som dött. Det kan vara svårt för oss. Men det är viktigt, jag skulle inte göra det om det inte var viktigt, säger Hadi.
Tillsammans med Malin Brandqvist och Magnus Göransson utgör de hela skådespelarensemblen. Pjäsen tonsätts av Sven-Erik Lundeqvist på piano och Loulou Lamotte på sång.
Malin Brandqvist är Hadis teaterlärare på Latin och det är första gången de spelar mot varandra.
– Teater är ett bra sätt att berätta saker, med handling och ord. Teater är live, det är direkt det är nu. Vad är det att vara människa, säger hon.
Publiken uppmanas att ta med sig ett par skor som man inte längre använder till föreställningen.
– Det vi tänker är att skor symboliserar vandring och att flykt. Vi skänker sedan skorna till röda korset. Att koppla handling till historia. Så mina skor som jag skänker är med i berättelsen om vad som händer i vår nära historia, säger Jonas.
När Jonas Jarl började producera Välkommen till Malmö var det som en hyllning till alla Malmöbor som var med och hjälpte till. Men han märkte snart att den blev politisk.
– Det finns en ram som bygger upp historien om vilka krig som pågår i världen. Så man förstår vilka som kommer hit. I dessa tider blir humanitära frågor och mänskliga rättigheter en politisk fråga. Det borde vara en neutral mark att så på, men det blir inte det nu. Ska vi ta emot flyktingar eller inte, säger Jonas Jarl.
Fakta

Välkommen till Malmö

Spelas på: ABF, Spånehusvägen 47

När: 2, 4, 10, 11, 12, 13, 15 december.

Tid: 19.00 alla datum.

Kostnad 160 kronor. Om skor skänks betalas halva priset.

Gå till toppen