Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritidsklubbarna i Lomma och Bjärred satta under lupp

Barnen i Lomma kommun är mer än nöjda med fritidsklubbarna. Men förvaltningen tycker att verksamheten behöver utvecklas. Från och med nästa sommar måste personalen dessutom vara legitimerad.

På Stationen 2.0 i Bjärred ligger en av kommunens 6 fritidsklubbar.Bild: Johanna M Karlsson
Nyligen genomförde förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid en granskning av de fritidsklubbar som finns i kommunen. Fritidsklubbarna bedriver fritidsverksamhet för barn mellan 10 och 13 år och i september i år var totalt 266 barn inskrivna i Lomma och Bjärred.
Under granskningen visade det sig att personal, vårdnadshavare och barn alla är nöjda med fritidsklubbarna. Barnen trivs och känner sig trygga och personalen har kunskap om lagen kring orosanmälningar och kränkande behandling.
Under intervjuer ska barn bland annat ha sagt att personalen ”är snälla” och ”tar tag i bråk”. De tycker också att det är bra att det finns regler, som att man inte får skojbråka och att man måste lämna in sin mobiltelefon när man kommer till fritidsklubben.
I granskningen kom förvaltningen också fram till att ledarskapet behöver bli bättre och att personal och ledning saknar den formella kompetens som krävs. Från juli 2019 måste personalen också ha legitimation för att jobba inom fritidsverksamheten.
Framöver ska fritidsklubbarna därför jobba särskild med de här punkterna:
• Man ska införa en struktur för systematiskt kvalitetsarbete.
• Man ska fortbilda personal och ledning.
• Vid vakanser ska legitimerad personal rekryteras.
Gå till toppen