Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löddebo paddlade med landslaget på Lödde å

Björn Linander, 22, i Löddeköpinge, tränade nyligen med kanotlandslaget på hemmavatten. Landslagskanotisten lockade hit sina lagkamrater till träning i Lödde å.

Löddesonen Björn Linander satsar i lokala kanotklubben.Bild: Privat
Vad gjorde landslaget här?
– Tränade K4 (fyra paddlare i en kanot) på Lödde å. Jag paddlade med Hugo Olofsson från Malmö och två andra i landslaget från Jönköping och Västervik. Theodor Orban som också tävlar för Lödde kanotklubb var också med och tränade i grupp ett.
Vad är du mest stolt över?
– Vårt SM-guld i somras, Theo och jag tog guld på 200 och 500 meter (K2). Vi mötte 27 andra i tre olika heat. (Han tog också silver i K4 med Theo, Eric Pålsson och Gustav Pålsson på 500 och 1 000 meter, samt i stafetten 4 x 200 meter.)
Vad gör du annars?
– Umgås med vänner och pluggar fastighetsföretagande på Malmö universitet, med inriktning på förvaltning. Nyligen antogs jag som RIU-elev (Riksidrottsuniversitet, Kanotförbundets elitsatsning), har precis börjat och planerar för läger. Det är en bra hjälp i min idrottssatsning. För att antas krävs intyg från landslaget att man är med där eller är uppkommande. Jag kom nyligen med i träningsgrupp två (av två), det känns bra.
Hur synkas ni i landslagsgruppen - ni bor ju utspritt i landet?
– Det är inte jättelätt men brukar gå bra. Vi har varit på två läger tillsammans innan. Man får testa runt på olika positioner i kanoten. Nu har vi bestämt att jag ska sitta längst fram, styra och hålla frekvensen. Det är inte så mycket att styra vi tävlar på rak bana. Lödde å är bra, har oftast inte så stora vågor, men det blåser mycket ibland, det är öppet på åkrarna. Vi tränar mest där, aldrig i havet. Vi tävlar oftast på en sjö eller i skärgård innanför pir - det kan ändå vara höga vågor ibland.
Med risk för att kantra?
– Ja, men det händer sällan på vår nivå. Värst är det med vågor från sidan. Kanoten guppar i hård vind och det tar tid. Att träna K4 nu i november är kallt, det stänker mycket i tredje och fjärde brunn. Där blir man dyblöt, ser ut som man har badat efteråt. Vattnet är väldigt kallt nu, man får ha en tät träningsjacka och man blir varm när man håller igång. Vi brukar träna så länge det är isfritt. När det haglar eller snöar är det svårt att se i motvind, då får man kisa eller ha solglasögon.
Vad upplever ni på Lödde å?
– Fina omgivningar och rätt mycket fisk - mer och mer på senare år, alla möjliga sorter. Men även döda fiskar. Ibland åskar det, då kör vi snabbt tillbaka till klubben. Roligast är umgänget och att vara ute och paddla, det är fint och skönt att komma ut. Och att pressa sig själv, ge max på 200, 500, 1 000 eller 5 000 meter. De korta explosiva distanserna passar mig. Man är verkligen helt färdig när man kommer i mål. Det känns i hela kroppen, mjölksyran och andningen.
I vilken ålder är man som bäst?
– I de korta distanserna brukar de bästa vara mellan 25-35 år, i de längre är man äldre, det finns 38-åringar som tagit OS-guld. Jag känner ingen hets, det är olika för olika människor.
Vad händer nu?
– Vi ska träna på hårt under vintern och vara i bra form till våren. Det är tävlingsuppehåll fram till maj. Nu när det är mörkt på kvällarna använder vi paddelmaskiner inomhus, men kör ute på helgerna. Och så blir det löpning och gym, vi tränar hela kroppen. Det känns jobbigt ibland, men vi har roligt, så man får tänka på det. Min ambition är att tävla i VM och OS Man måste träna väldigt mycket för att bli bra, det finns inga genvägar. Vi kör två pass om dagen måndag till torsdag och tre lördag och söndag.
Vem har betytt mycket för dig?
– Kompisarna, vi har ett bra gäng, jag är alltid motiverad att träna. Och mamma och pappa hjälper till med mycket och är med på alla svenska tävlingar. Egen kanot får man underhålla, tränare hjälper till med klubbens K2- och K4-kanoter. Roder kan gå av, vi blev av med vårt på SM, när de andra låg på våg och råkade slå till med paddeln.
Gå till toppen