Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Blockpolitiken är inte en modell för framtiden.”

Allians för Helsingborg, från vänster Maria Winberg Nordström (FP), Lars Thunberg (KD), Peter Janson (C) och Peter Danielsson (M), är beroende av SD.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Oj, pengarna räcker visst inte. Den insikten har inte bara drabbat styrande skånska politiker i Region Skåne utan också i flera kommuner. I Staffanstorp och i Ängelholm betyder det att ledande M-politiker anser sig tvungna att glömma vad de sade före valet och höja skatten.
I Helsingborg handlar det inte om en skattehöjning. Men allianspolitikerna, som styr i minoritet, måste be fullmäktige om cirka 100 miljoner kronor mer till investeringen i Landborgskopplingen. Det är betydligt mer än de 389 miljoner som var beräkningen när fullmäktige förra mandatperioden med förhållandevis knapp majoritet beslutade att bygga det underjordiska garaget.
Landborgskopplingen var en av de hetaste valfrågorna i Helsingborg. Beskedet om de ökade kostnaderna kom bara några veckor efter valet, i början av oktober. Ansvariga allianspolitiker bedyrar att de inget visste i förväg. Vissa oppositionspolitiker tvivlar på det. En olycklig tidpunkt, hur som helst.
Infrastrukturprojekt drar ofta iväg ekonomiskt. Men hade valresultatet påverkats om fördyringen varit känd före valet? Det går naturligtvis inte att veta. Men utan en blocköverskridande enighet så vilar garaget på ostadig politisk grund.
Oftast har det funnits en sådan enighet bakom stora projekt i Helsingborg. Moderaterna och Socialdemokraterna har kunnat prata sig samman kring satsningar som påverkar staden under lång tid. Men Landborgskopplingen står och faller med Sverigedemokraternas vågmästarröster.
Ett verkligt vågspel eftersom SD nu har ägnat några veckor åt att i slutna rum fundera över om partiet borde ompröva sitt tidigare ja. Och sedan väntar till sista minuten med att avslöja sitt ställningstagande. De har med sina 13 mandat utgången i sina händer. Inget SD-stöd, inget Landborgsgarage.
Onsdag och torsdag denna vecka är det budgetmöte i fullmäktige i Helsingborg och SD måste lägga korten på bordet. För den här gången. I den här frågan. Men detta kan i värsta fall bli det politiska kännetecknet för mandatperioden, där alliansen styr i minoritet och SD är vågmästaren i alla frågor där det inte finns en samsyn över blockgränsen. Det är inte bara ett garage som står på spel i Helsingborg.
Blockpolitiken borde vid det här laget vara både sönderhackad, bortsopad och utsorterad. Ändå lever den vidare, i kommuner som Helsingborg, i landsting som Region Skåne och i riksdagen. Den vilar på en politisk skiljelinje som inte längre är den mest avgörande. Och den är inte bästa modellen för att lösa vården och skolans problem. Den är inte en modell för framtiden.
Och sakfrågan då? I sitt program för mandatperioden skriver alliansen: ”Att vi säkerställer att staden växer hållbart, såväl ekonomiskt som socialt och ekologiskt, är vårt ansvar mot kommande generationer.” Där konstateras också att staden går mot tuffare ekonomiska tider och måste prioritera.
I en tid när varje stad talar för hållbar stadsutveckling och forskare söker de smartaste lösningarna för att minska biltrafiken, inte bara för utsläppens skull utan också för utrymmets, är ett underjordiskt garage för 600 bilar inte en lösning för framtiden. Det är istället en flera decennier gammal dröm om att gräva sig in Landborgen. Som ska betalas med framtida parkeringsavgifter.
Gå till toppen