Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Varför får de danska kanalerna så mycket plats?

Lars Bengtsson tycker att det är för mycket fokus på dansk radio och tv i Sydsvenskans tablåer.
Jag har under många år irriterats av Sydsvenskans tv-tablå, det går så långt tillbaka till tiden då en mejladress fanns med för eventuell kontakt och den togs bort för många år sedan, kanske för att jag och andra klagade. Personligen berörs jag inte då jag aldrig använder mig av tablån, men jag tänker på dem som inte har dator eller smart telefon som till exempel min 86-åriga mor.
Det gäller utrymmet som avsatts till dansk respektive svensk tv. Utrymmet för DR1 är större än SVT1 och SVT2 och mycket större än övriga svenska kanaler, till exempel har TV4 Film mindre än en femtedel.
Dansk TV2, som vi inte kan se om vi inte har ett danskt abonnemang och har en egen antenn då vare sig Telia, Comhem eller Boxer har dem med i sina paket, har mer än dubbelt så stort utrymme som TV3-TV8.
Danska DR3, som är den som är sevärd för en svensk, har ni aldrig haft med.
Dansk radiotablå har större utrymme än svensk tv. Vem läser detta? Jag kan lyssna på dansk radio men jag läser inte om det i Sydsvenskan och det gör ingen dansk heller, för de har sina danska tidningar.
Jag tycker att det är otroligt nonchalant av Sydsvenskan att av ren slentrian och ointresse bara låta detta fortsätta och var en av anledningarna till att jag avslutade min prenumeration på Sydsvenskan för många år sedan. Så ta bort det helt eller förnya er och gör rätt för dem som bara har tidningen att förlita sig till när de ska välja tv-program.

Lars Bengtsson

Malmö

Svar:

Som bekant finns det många olika leverantörer av tv-abonnemang idag och kanalutbudet varierar kraftigt. Det är därför inte möjligt att ha tablåer som helt speglar detta. Visst har intresset för dansk tv och radio minskat i takt med att utbudet av kanaler vuxit och plattformarna blivit fler. Men det finns fortfarande väldigt många läsare – och inte enbart danskar – som är intresserade av såväl dansk tv som dansk radio.
I våra tablåer har vi prioriterat att samla de vanligaste svenska kanalerna på ett uppslag intill tips om program och filmer. På det andra uppslaget har vi radio, kabelkanaler, satellitkanaler och just de vanligaste danska tv- och radiokanalerna. Detta innebär att utrymmet en viss kanal får påverkas av andra faktorer än vilket värde vi tillmäter kanalen. Men i det stora hela så får de svenska radio- och tv-kanalerna sammantaget det största utrymmet i våra tablåer.

Benjamin Peetre

Printchef på Sydsvenskan
Gå till toppen