Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att utesluta att stödja eller släppa fram en S-ledd regering är att göra liberalismen en otjänst.”

Liberalerna borde bara utesluta att sitta i en regering som är beroende av Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Det skriver fem företrädare för Liberala ungdomsförbundet i Skåne.

Texten har uppdaterats.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Liberalernas partiledare Jan Björklund under en partiledardebatt i riksdagen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Liberalerna gick till val på att bilda en alliansregering. Partiet sökte förtroende för en politik som låter fler bestämma över sina egna liv, för en skolpolitik som syftar till att ge alla barn samma möjligheter och för en integrationspolitik som ger nya svenskar ett jobb att gå till.
Tyvärr resulterade riksdagsvalet inte i att alliansen fick en majoritet av rösterna. För kunna bilda en regering behöver alliansen göra det tillsammans med andra partier eller åtminstone på någon annans nåder.
I måndags, den 19 november, röstade ombuden på Liberalernas Skåneråd för att definitivt stänga dörren till att släppa fram eller stödja en regering som leds av Socialdemokraterna. Liberala ungdomsförbundet Skåne förstår ombudens resonemang – Stefan Löfvens tid vid makten har varit allt annat än liberal.
Men att utesluta att stödja eller släppa fram en S-ledd regering är att göra liberalismen en otjänst. Ett litet liberalt parti har inte råd att stänga några dörrar i det här parlamentariska läget. Det är beklagligt att vissa liberaler tar sig den friheten.
Liberalerna borde bara utesluta att sitta i en regering som är beroende av Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Socialister och nationalister är våra främsta politiska motståndare, något de bekräftar gång på gång. Sverigedemokraterna vill lämna EU, har företrädare som sprider rasistisk dynga och som vill ge staten större möjlighet att bestämma över var människor får eller inte får bo. Vi i Liberala ungdomsförbundet Skåne hoppades att Skånerådet skulle göra en tydligare markering mot Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Socialdemokraterna har styrt Sverige med stöd av Vänsterpartiet i fyra år i allt annat än en liberal riktning. De har höjt skatten, omöjliggjort för familjer att återförenas och sparat in på resurser som borde gå till barn i behov av personlig assistans. Men trots dessa snedsteg är Socialdemokraterna ett anständigt parti – det stödjer varken Nicolás Maduros Venezuela eller Viktor Orbans Ungern.
Det parlamentariska läge som råder i Sverige är klurigt men inte omöjligt. Det finns koalitioner som skulle kunna driva mittenpolitik. Ett sådant samarbete kan höja löner för lärare så att fler söker sig till skolan. Det ger utrymme för att investera i ett försvar som rustar Sverige för en omvärld som präglas av konflikter. Satsningar kan ske på att anställa fler poliser för att öka tryggheten. Därför är det också tråkigt att måndagens möte i Liberalernas Skåneråd resulterade i en låsning som kan få långtgående konsekvenser för möjligheten att genomföra de reformer som krävs för att Sverige ska bli lite friare.

Frida Jansson

ordförande för Luf Skåne

Christian Brundu

vice ordförande för Luf Skåne

Linn Rydberg

ledamot i Luf Skåne

Kristoffer Larsson Lindstrii

ledamot i Luf Skåne

Hedda Persson Elsässer

ledamot i Luf Skåne
Gå till toppen