Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur många poliser jobbar egentligen i Lomma?

Frågan om polisens närvaro, eller frånvaro, i Lomma kommun väcker ofta uppmärksamhet i sociala medier. Flera lokala partier gick dessutom till val på att försöka få fler poliser till Lomma och Bjärred.
Men hur många poliser jobbar egentligen i kommunen idag?

Kommunpolis Håkan Persson är den enda med fast placering i Lomma kommun.Bild: Lars Brundin
På Sydsvenskans Facebooksida ”Här i Lomma” skriver exempelvis en läsare såhär:
”Jag har hört att Lomma har EN polis, och i Bjärred har vi ingen. Skillnaden torde vara försumbar. Inget ont om den människa, som är polis i Lomma, men jag undrar bara. Vad fan är det ni håller på med..... Där behövs ju minst tio och gärna fler.”
Förvirring rådet och det visar sig att det inte finns något enkelt svar på exakt hur många poliser som jobbar i Lomma och Bjärred.
Där finns totalt en kommunpolis – Håkan Persson – som ansvarar för att samordna polisens verksamhet i kommunen och samarbete med till exempel trygghetsvärdar, socialtjänst och skolor.
I övrigt finns det inga poliser med fast placering i kommunen. Däremot finns ett 80-tal poliser som arbetar inom polisområde Kävlinge, där Lomma, Staffanstorp, Kävlinge och Burlövs kommuner ingår.
Av de runt 80 finns två så kallade områdespoliser med särskilt ansvar för att ha koll på vad som händer i Lomma kommun. Men både de och de andra poliserna jobbar helt enkelt där behovet är som störst för stunden.
– Vi är väldigt beroende av den information som vi får in från allmänheten. Den hjälper oss med hur vi ska fördela våra resurser, var vi ska vara och när vi ska vara där, säger Håkan Persson.
– Många är kvar i det gamla tankesättet att det ska sitta en person i Bjärred som är där hela tiden, men vi måste ha mer flexibilitet i vår organisation.
Finns det inte en poäng med en polis per ort så att de som bor där kan känna igen personen?
– Jo, och det är områdespolisernas roll. Men just nu har vi inte tillräckliga resurser för att jobba så.
Finns någon rutin för hur eller när polisen ska vara närvarande i kommunen?
– Nej, det handlar om att vi får in information och kan vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Behoven måste bestämma var vi är för att få bäst effekt för ökad trygghet och minskad brottslighet.
– Vi har en fördelning inom organisationen, där exempelvis grövre brott hamnar i Lund. Men det kan också hända att Lundapolisens yttre personal hamnar i Lomma eller Bjärred. Vi styr hela tiden närmsta lediga resurs till platsen där behovet finns, framförallt vid akuta ärenden.
Är ni tillräckligt många poliser som jobbar med Lomma kommun?
– Vi är tillräckligt många för att hantera ren utryckningsverksamhet och det prioriteras. Sen skulle vi kunna vara fler som jobbar med den förebyggande verksamheten, säger Håkan Persson.
Gå till toppen