Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidig övervikt ger lägre längdökning

Barn med övervikt i tidiga år växer mindre än andra under puberteten. Det visar en studie av kroppslängd som gjorts vid Sahlgrenska akademin. Sambandet stämmer med läkares praktiska erfarenhet, men har inte visats i forskning tidigare.

Mätning av kroppslängden är viktig för att hålla koll på barns hälsa. Barnläkaren Anton Holmgren har studerat längdtillväxt, och bland annat hittat samband mellan BMI i barndomen och den längdökning som kan förväntas i puberteten. ArkivbildBild: Janerik Henriksson/TT
Föräldrar funderar ibland på hur lång en liten son eller dotter kommer att bli som vuxen. Nu har en matematisk modell för att svara på frågan utvecklats av Anton Holmgren, som är barnläkare i Halland och har skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin.
– Det viktiga i detta är att kunna studera barn med sjukdomar, så att behandlingen kan optimeras. I stort sett alla sjukdomar under barndomen kan påverka hur man växer, säger Anton Holmgren.
Barns längd ökar mest under tiden direkt efter födseln. Sedan avtar tillväxten långsamt fram till puberteten. Då kommer en spurt mot den slutliga längden som vuxen.
– Det är speciellt för oss människor. Inga andra däggdjur har en sådan pubertetsspurt, påpekar Anton Holmgren.
Om ett barn växer mindre än sin förväntade kurva under ett år, är det en varningssignal.
– En del sjukdomar upptäcks just på det viset. Det kan vara helt olika saker som inte är bra, även sociala bekymmer eller psykisk ohälsa, säger Holmgren.
Mätning av längd och vikt är därför en viktig uppgift för bland annat skolans elevhälsovård. Samtidigt behöver man veta vilken längdökning som kan förväntas för varje barn.
I en av flera studier som Anton Holmgren gjort jämfördes längdtillväxt med BMI hos 1 900 barn. Resultatet bekräftar ett samband som många barnläkare tyckt sig se. Barn med högt BMI, det vill säga övervikt, under tidiga år får i genomsnitt en lägre längdtillväxt under puberteten. Barnen med högt BMI kommer också in i puberteten tidigare.
Barn med lågt BMI kommer till puberteten senare, och får totalt sett fler år att växa på. Resultaten gäller för grupper, inte för varje enskild individ.
Fakta

BMI

BMI är en förkortning av engelskans "body mass index", på svenska kroppsmasseindex.

En metod för att med utgångspunkt i vikt och längd beräkna om en person är över-, normal- eller underviktig.

Beräknas genom att kroppsvikten i kilo divideras med kvadraten på kroppslängden uttryckt i meter.

Resultatet ska vid normal vikt ligga mellan 20 och 25, men varierar något mellan etniska grupper.

För barn och ungdomar gäller andra gränser, som varierar med åldern.

Källa: NE

Gå till toppen