Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Driv inte samma hjärtlösa symbolpolitik som M och SD på bekostnad av de allra mest utsatta i samhället.”

Ett humanistiskt samhälle måste orka värna skyddslösa barn, skriver Märta Stenevi, Miljöpartiets gruppledare i Malmö kommunfullmäktige.

Märta Stenevi (MP) i Malmö kommunfullmäktige.Bild: Patrik Renmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Miljöpartiet i Malmö har slagits för ett humant samhälle i decennier.
Ett modernt samhälle måste klara att värna sina allra mest utsatta. Därför har papperslösa barns rättigheter varit en stridsfråga för oss under många år.
Miljöpartiet har i hårda förhandlingar lyckats säkerställa barnens rättigheter enligt FN:s barnkonvention, trots en hårdnande debatt och ett allt kallare samhällsklimat.
Men de senaste veckorna har Miljöpartiet nåtts av oroväckande signaler från flera ideella organisationer i Malmö. De vittnar om att ensamstående mammor med små barn som flytt undan systematiskt sexuellt våld lämnas utan samhällets stöd och om orosanmälningar som inte tas emot av socialtjänsten– ett brott inte bara mot anständighet utan även mot socialtjänstlagen.
Vi får berättat hur mammor nekas hjälp till sina barn, hjälp som fastslagits i stadens riktlinjer att barnen har rätt till. Och hur mammor möts av hot om omhändertagande av barnen ifall de inte accepterar en biljett till sina hemländer istället för den hjälp barnen har rätt till.
De ideella organisationerna vittnar också om hur familjer hänvisas till Migrationsverket trots att det vägrar att ta ansvar för familjernas försörjning, och hur socialtjänsten ändå avvisar barnens behov. Det är berättelser om föräldrar som kollapsar av oro och stress när barn med allvarliga psykiska och fysiska funktionshinder ställs på gatan, trots att barnen enligt stadens riktlinjer har rätt till fullt stöd den tid de vistas i kommunen. Inte nog med att ett sådant bemötande borde vara otänkbart gentemot skyddslösa småbarn, det hindrar barnen från att ta del av deras lagstadgade rätt till skola och vård när hemförhållandena rasar samman.
Att Malmös miljöinspektörer hittar barn så små som tre, fyra år som bor i svartklubbar under oacceptabla förhållanden stärker bilden av att något dramatiskt har förändrats när det gäller hur socialtjänsten i Malmö tillämpar stadens riktlinjer, socialtjänstlagen och FN:s konvention om barnens rättigheter.
Miljöpartiet kan inte acceptera att Malmö överger stadens mest utsatta invånare. Vi kan inte förstå hur kylan och främlingsfientligheten har kunnat få breda ut sig så att svenska politiker är beredda att låta småbarn fara så illa.
Idag, torsdag den 22 november, ska Malmö kommunfullmäktige behandla en motion från Moderaterna om skärpta regler för bidrag och familjehem. Moderaterna föreslår att Malmö stad ska sluta att "betala ut ekonomiskt bistånd till människor som vistas olovligen i landet". Blir det verklighet lämnas minderåriga barn utan skydd från samhället, trots att deras juridiska status i många fall är mycket svårbedömd och trots att barnkonventionen slår fast att barns rätt till liv och utveckling inte är förhandlingsbar.
Så länge barn vistas i kommunen är de allas vårt ansvar, både moraliskt och enligt barnkonventionen, att säkerställa deras rättigheter till liv, trygghet, skydd, utbildning, hälsa och en barndom som gynnar deras utveckling.
Jag vädjar nu till företrädarna för Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet att inte offra barnens rätt till en bra barndom medan de vistas i Malmö.
Driv inte samma hjärtlösa symbolpolitik som Moderaterna och Sverigedemokraterna på bekostnad av de allra mest utsatta i samhället.
Miljöpartiet kommer att rösta för ett avslag på Moderaternas motion. Dessutom kräver vi:
- att Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd genast tillsätter en utredning av omfattningen och bakgrunden till att papperslösa barns rättigheter åsidosätts.
- att 10 miljoner kronor varje år avsätts för ett långsiktigt avtal med den ideella sektorn i Malmö där syftet är att erbjuda stöd till de allra mest utsatta hemlösa.
Ett humanistiskt samhälle måste orka värna skyddslösa barn.

Märta Stenevi

gruppledare för Miljöpartiet i Malmö kommunfullmäktige.
Gå till toppen