Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Lite extra givmildhet ­kan ge mer än extra val.

Annie Lööf på torsdagen.Bild: Jessica Gow/TT
Beskedet förvånade inte när centerledaren Annie Lööf på torsdagen redovisade resultatet av sina sonderingar. Men det gjorde däremot hennes syn på skulden för att hon inte lyckats finna underlag för en ny regering.
"Det står klart att både S och M bara vill rösta ja till sig själva som statsminister", sade Lööf vid en presskonferens.
Så länge den saken inte ändras kommer Sverige inte att få någon regering, tycktes hon resonera. Fast fullt så enkelt är det väl inte.
Lööf har sonderat förutsättningarna för samarbete mellan alliansen och Socialdemokraterna, men fått beskedet att arbetarepartiet inte stöder någon regering som det inte får statsministerposten i. Hon har också undersökt möjligheterna för L och C att bilda en ministär, liksom för att få Miljöpartiet att samarbeta med alliansen.
Enligt källor till Expressen föll det senare alternativet på ett krav från de gröna om att M i så fall skulle avstå från statsministerposten.
Alla kort är därmed utspelade, hävdar Lööf – utan att nämna det mest framkomliga alternativet. Möjligheter för ett mittensamarbete öppnar sig om hon slutar insistera på att hålla ihop alliansen. Ett svårt beslut, men förmodligen nödvändigt.
"Våra besked ligger fast", säger Lööf.
Visst öppnar hon för en omprövning efter fredagens klarläggande från talmannen Andreas Norlén om den fortsatta processen. Men det viktigaste borde redan stå klart efter hennes sonderingar. Hon utgick från sakpolitik och redovisade på torsdagen utförligt vad hon kommit fram till i samtal med andra partier. Möjligheterna är goda för en ny, stor skattereform liksom för breda beslut om mer resurser till försvaret. Det är angeläget att försöka ta breda krafttag även inom bostads– och arbetsmarknadspolitiken, menade C-ledaren.
Inget av detta kan förstås komma till stånd med mindre än att Sverige får en ny regering.
"Det borde nu vara uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar och samtal mellan samma gamla partier", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till Expressen.
Han inser att hans parti kan vara ett av de få som har något att vinna på en ny runda vid valurnorna.
Men en sådan ska inte bli aktuell förrän andra alternativ har tömts ut. Där är vi inte ännu.
Kliver C ur de återstående spillrorna av alliansen öppnar sig möjligen vägen för ett samarbete med S. Detsamma gäller för Liberalerna. Och mittenpartiernas sällskap kunde stärka Socialdemokraternas socialliberala, pragmatiska falang och bana väg för just de välbehövliga politiska reformer som Lööf talade om på torsdagens presskonferens.
Centerledaren är naturligtvis inte den enda som borde bjuda till mer i sammanhanget. Ett mycket tyngre ansvar vilar på Stefan Löfven – och det stora maktpartiet som har en olustig vana att köra över sina samarbetspartner. Sedan Löfven röstades bort i riksdagen tycks han ha suttit stilla i väntan på att andra ska ompröva sina positioner. Men efter alla tidigare inbjudningar till brett samarbete borde han nu förtydliga vad han kan tänka sig att bjuda på.
Politiskt samarbete bygger på att ge och ta och den som vill ha stöd måste vara särskilt givmild. Även om Socialdemokraterna har störst väljarstöd kan partiet knappast bilda regering förrän det bjuder till mer. Tilltänkta samarbetspartner – stödpartier eller koalitionspartner – måste få en klarare bild av vad de skulle ha att vinna på att ändra sig.
Genom att lyfta sakpolitiken i det svåra politiska läget kan Lööfs sonderingar trots allt visa sig vara en del av lösningen. Men så länge C till varje pris vill hålla samman alliansen förblir partiet också en del av problemet.
Gå till toppen