Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart klubbas fängelsefolkomröstning i Svedala

Allt talar för att en lokal folkomröstning i Svedala avgör fängelseplanerna i kommunen. ”Många Svedalabor har bett om detta och då tycker jag det är givet att vi går vidare med det”, säger kommunstyrelseordföranden Linda Allansson Wester till Radio Malmöhus.

Namnunderskrifterna är inlämnade. Nu räknar Linda Allansson Wester med att Svedalas fullmäktige ställer sig bakom en folkomröstning om fängelseplanerna.Bild: Lars Brundin
Förra våren skrevs en avsiktsförklaring mellan Svedala kommun och Kriminalvården om ett möjligt nytt fängelse någonstans i kommunen.
Enligt avsiktsförklaringen har tanken varit att skapa plats till upp till 300 fångar. Fängelset skulle också skapa ungefär 300 arbetstillfällen.
Redan före valet hade Föreningen Fängelsefritt Svedala samlat in runt 2 500 namnunderskrifter för en folkomröstning i frågan.
– Att placera ett stort fängelse i Svedalas natursköna landskap får konsekvenser för kommande generationer. Detta är för stort för kommunpolitiker, valda för några år, att själv besluta om, sa föreningens Per Asp då till Sydsvenskan.
Kommunallagen kräver att fullmäktige måste lyfta folkomröstningsfrågan om minst tio procent av kommunens röstberättigade ställer sig bakom kravet.
Läs också Folkomröstning om fängelse tas upp i fullmäktige
I valet blev det nystartade partiet Älska Svedala, som är kritiska till fängelseplanerna, Svedalas femte största parti. Även Sverigedemokraterna har varit positiva till folkomröstning.
Läs också Fängelsekritiska Älska Svedala blev femte största partiet
Kommunstyrelseordföranden Linda Allansson Wester (M) säger nu till Radio Malmöhus att hon räknar med att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter formellt säger ja till folkomröstning på mötet den 5 december.
Därmed kan förberedelserna börja för en folkomröstning, sannolikt våren 2019.
– Jag tycker kanske inte folkomröstningar är ett verktyg man ska använda jämt och ständigt, men här har tydligt många Svedalabor bett om detta och då tycker jag det är givet att vi går vidare med det, säger hon till Radio Malmöhus.
Gå till toppen