Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Startskott för renoveringen av Stadshallen

Lunds kommun drar igång fyra upphandlingar på en gång och hoppas på nyinvigning av Stadshallen 2021.

Skulpturen på Stortorget har flyttats tillfälligt för att inte ta skada vid arbetet med renoveringen av Stadshallen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Upphandlingarna handlar om vem som ska rita, bygga och driva Stadshallen samt vem som ska vara samverkansledare för hela bygget.
– Detta är en milstolpe efter ett decennium av utredande, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.
– En viktig satsning för Lundaborna och Lunds centrum, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd.
Budgeten ligger på 160 miljoner kronor och i början av nästa år inleds arbetet. Att bara behålla Stadshallen i befintligt skick hade krävt renovering för halva den summan. Byggnaden är 50 år och ventilation, stammar och elledningar måste bytas under alla omständigheter.
– Någon gång 2021 borde det kunna vara nyinvigning, säger Pål Svensson, servicedirektör i Lunds kommun.
Kulturchefen Annika Eklund vill öka antalet arrangemang i Stadshallen. Den kan vara öppen i princip dygnet runt, skriver kommunen i sitt projektprogram. Flera olika arrangemang ska kunna pågå samtidigt och det ställer bland annat höga krav på ljudisolering.
Nu har Stadshallen 416 aktiviteter per år. Det omfattar allt från sammanträden och dans till orkesterrepetitioner och bokmässor.
Kommunen vill öppna upp huset mer. Planerna omfattar restaurang eller café med kök och servering för cirka 150 personer. Konsertsalen får motoriserad scenteknik och sessionssalen ska få lös inredning för att kunna utnyttjas bättre. Det ska även göras mer plats för utställningar.
En arrangör ska ta över driften av Stadshallen och bemanna reception eller informationsdisk vid behov.
– Detta är Sveriges enda Stadshall och nu ska vi hitta spetskompetensen för att förvalta den, säger Malin Sjögren, stadsarkitekt.
Byggnaden är ritad av Klas Anshelm och den är skyddad från alltför stora ingrepp. För arkitekterna som vinner upphandlingen blir det en balansgång mellan att förändra och bevara.
– Det är en rödmarkerad byggnad med högt kulturhistoriskt värde, säger Malin Sjögren.
Servicedirektör Pål Svensson redogör för tidsplanen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Anders Almgren (S) och Philip Sandberg (L) berättar om planerna för Stadshallen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stadshallen står inför en omfattande renovering.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen