Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan-reporter belönas med Guldpennan

Sydsvenskans reporter Emma Leijnse får Publicistklubbens pris Guldpennan 2018. Hon får det för ”sin initierade skildring av en av vår tids största samhällsförändringar i Sverige – den där kvinnor nu är på väg att få bättre utbildning och lägre arbetslöshet än män. Och även för hennes personliga texter om hur förmågan att använda språket är nyckeln till makt.”

Sydsvenskans Emma Leijnse får 2018 års GuldpennanBild: Peter Frennesson
Pristagaren själv var både glad och överraskad när priset överräcktes av Publicistklubben Södras ordförande Csaba Bene Perlenberg på torsdagsmorgonen.
– När han kom och berättade att han skulle dela ut priset tänkte jag att det var nån annan som skulle få det. Det känns otroligt omtumlande. Jag har jobbat med det här i många år och aldrig fått något pris tidigare, så det är fantastisk kul att få ett sånt här erkännande, säger Emma Leijnse.
Emma Leijnse började som sommarvikarie på Sydsvenskan 1995 och blev fast anställd 2000. Hennes huvudsakliga bevakningsområde är skolan. Förutom nyheter, reportage och granskningar i tidningen och på sajten har hon även skrivit två böcker i ämnet. Den första, "Godkänd?" gavs ut 2012 och den senaste “Fördel kvinna - den tysta utbildningsrevolutionen” utkom i april 2017.
– Jag har alltid tänkt att jag skriver trots mitt språk. Jag har aldrig sett språket som en av mina styrkor.
– Att skriva är en ständig kamp, men det är en rolig kamp att föra. Sedan är det fantastiskt att ha så mycket hjälp från duktiga kolleger som läser och har synpunkter. Det blir alltid bättre om man är fler.
– Ibland brukar jag citera Hemingway som sa: "Jag försöker skriva så bra jag kan. Ibland har jag tur och skriver bättre än jag kan".
Läs också Männen förlorarna när utbildningsgapet mellan könen ökar – läs utdraget ur Emma Leijnses bok "Fördel kvinna"
HD-Sydsvenskan redaktionschef Marcus Ekdahl var både stolt och glad.
– Emma Leijnse är en av journalistskråets absolut största auktoriteter inom sitt ämne. Dessutom har hon visat med sin stilistik att hon kan beskriva svåra och komplicerade förhållanden och skeenden på ett enkelt sätt. Hon är en mycket värdig vinnare.
Guldpennan instiftades vid Publicistklubbens hundraårsjubileum 1974 och tilldelas årligen ”en person som i sin journalistiska yrkesutövning värnar om det svenska språket”. Förutom själva pennan utdelas en prissumma på 15 000 kronor.
Ordföranden för PK Sverige, Anna Hedenmo, säger så här om årets Guldpennan-mottagare:
– Att ge årets Guldpenna till Emma Leijnse känns rätt på alla sätt. Emma är en skicklig stilist som granskar ett av våra viktigaste och mest underbevakade politikområden – skolan. Hon är en hängiven och ständigt nyfiken skribent som skildrar utbildningsfrågor ur många olika perspektiv, till exempel klass och kön.
Tidigare års mottagare inkluderar, i urval, Sara Meidell (2017, Västerbottens-Kuriren), Matilda Gustavsson (2016, DN), Niklas Orrenius (2012, då vid Expressen) och Maciej Zaremba (2010, DN). Förra gången en medarbetare vid Sydsvenska Dagbladet mottog Guldpennan var 2005 och prismottagaren var Karen Söderberg. Daniel Rydén, även han på Sydsvenskan, vann priset 2003.
Gå till toppen