Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”För svenskar är det så gott som omöjligt att skaffa sig sommarhus på andra sidan Öresund.”

Att den snart 60 år gamla regeln finns kvar är märkligt och gagnar inte någon, skriver Magnus Ehrenberg, kommunikationskonsult.

Hus på Bornholm. Den danska lag som begränsar icke-danskars möjlighet att köpa sommarhus i Danmark infördes 1959 och har sina rötter i Tysklands ockupation under andra världskriget, skriver Magnus Ehrenberg.Bild: Pontus Tideman
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Skåne har blivit alltmer intressant för danskar – både att tillfälligt semestra i och som plats för ett nytt sommarhus. Men för svenskar är det så gott som omöjligt att skaffa sig sommarhus på andra sidan Öresund. Nyligen förklarade dessutom Dansk folkeparti, Danmarks högerpopulistiska och näst största parti, att det vill begränsa den redan knappa möjligheten. Att Dansk folkeparti är så blint för att svenskar genom att ha sommarhus i Danmark skulle kunna bidra till att det finns en levande landsbygd där är kanske inte så underligt med tanke på partiets övriga politik. Men bara att den snart 60 år gamla regeln finns kvar är märkligt och gagnar inte någon.
Siffror från SCB visar att Skåne och särskilt Österlen är populärt att semestra i för utländska turister. Det ser ut som att fjolårets rekord i antal övernattningar bräcks även i år, och besökarna från Danmark ökar mest. Kanske är det delvis tack vare den lågt värderade svenska kronan, men utan tvekan tack vare de åtgärder Region Skåne och olika företag vidtagit för att göra Österlen och Skåne attraktivt för utländska besökare, till exempelsatsningar på bra hotell och restauranger liksom initiativ som ”Matrundan Österlen”.
Att fler får uppleva östra Skånes fördelar är enbart positivt, för såväl landsbygden i stort som de små butikerna i byarna och de lokala hantverkarna. En levande landsbygd med fastigheter som används och vårdas och en ekonomi som tillåter varierade verksamheter att blomstra är en win-win-situation, oavsett om det gäller den svenska eller den danska landsbygden.
Den danska lag som begränsar icke-danskars möjlighet att köpa sommarhus i Danmark infördes 1959 och har sina rötter i Tysklands ockupation under andra världskriget. Tanken var att Danmark först blivit invaderat med pansarvagnar, och därefter skulle bli det med D-mark. Med kriget i färskt minne, och vetskapen om att den tyska ekonomin skulle bli stor och stark, etablerades erhvervelseslovens första paragraf. Inga utlänningar skulle få köpa sommarhus på dansk mark. En möjligen förståndig åtgärd under perioden efter andra världskriget men ett gammalmodigt hinder mot fri rörlighet inom EU 2018.
Många danskar köper sommarstugor, både i Sverige och i Danmark. Det är inte ovanligt att en dansk äger två, tre sommarstugor. Stigande fastighetspriser gör att det ses som investeringar. Det har å sin sida inneburit att det i Danmark fram tills nyligen fanns tjänstemän, så kallade bopelskontrollanter, som hade i uppgift att knacka dörr och kontrollera brevlådor för att se att sommarstugorna var bebodda, och inte bara förföll.
Idag står många danska sommarstugor tomma, något som förutom att det är dåligt för de enskilda fastigheterna gör hela den danska landsbygden mindre levande. Varför inte tillåta fler utlänningar att köpa, förvalta och njuta av husen och på så sätt bidra till positiva effekter för hela Danmark?
Enligt dansk lag kan utlandsboende söka dispens från förbudet att ha sommarhus i landet. Möjligheten att få dispens gäller personer som har en särskild anknytning till Danmark. I fjol gick 19 av de 308 dispenser som beviljades till svenskar. Dansk folkeparti vill nu begränsa antalet årligen beviljade dispenser till sammanlagt 20. Blir förslaget verklighet kan effekterna, en allt mindre levande landsbygd – knappast vara något som Dansk folkeparti eller landets befolkning i stort önskar. Istället bör den föråldrade lagen upphävas så att så många som möjligt av de 220 000 sommarhus som enligt Danmarks Statistik finns i landet kan få engagerade ägare som kan njuta av och bidra till Danmarks landsbygd och BNP.

Magnus Ehrenberg

Magnus Ehrenberg driver sedan 25 år kommunikationsbyrån Ehrenberg Sørensen kommunikation med kontor i Malmö, Köpenhamn, Hamburg, Stockholm och Oslo. Han bor i Lübeck och Borrby på Österlen.
Gå till toppen