Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny mässa vill få dig att dricka skånskt

Hur många skånska dryckesproducenter kan du räkna upp? Om ett år vill mässan Skånska Drycker i Malmö att du ska känna till ännu fler.

Staffan Lake på Snårestads vingård är en av över fyrtio dryckesproducenter som ställer ut på Skånska Drycker.Bild: Peter Frennesson
Nio vingårdar. Tre cidertillverkare. Tretton ölbryggerier. Sex spritföretag. Tolv producenter inom alkoholfri dryck. Och en mjödtillverkare. På lördagen samlas den skånska dryckesbranschen till sin första stora mässa i Malmö.
Stjärnkocken Titti Qvarnströms intåg på Folk, Mat och Möten vid Nobeltorget i Malmö har gjort det till en naturlig plats för mässan Skånska Drycker. Mellan klockan 13 och 19 på lördagen hålls det en mängd föredrag och provningar för allmänheten.
Ett stort mål med mässan är att få folk att upptäcka bredden inom den skånska dryckesbranschen. Anna Lind Lewin leder projektet Pilot Dryck på Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne och tycker att det är fascinerande att krogarna har haft så stort fokus på superlokala råvaror till sin mat, men när det kommer till dryck så har det av många setts som något separat som inte kan bli lokal.
Anna Lind Lewin.Bild: Peter Frennesson
Vad är det mest spännande som händer just nu i den skånska dryckesbranschen?
– För min del är det att jag har fått syn på potentialen inom det alkoholfria segmentet. Det finns ett stort sug och de unga har vänt på kuttingen och är intresserade av dryck på ett annat sätt. Det finns 600 sorters äpplen i Sverige, så vi är bara i början av något som kan bli en härlig sak att njuta av som privatperson. Vi svenskar har alltid varit otroligt öppna utåt resten av världen och sugit åt oss av trender. Det är dags att vi nu tittar på vår närhet och blir vi lika lokallojala som fransmännen och italienarna så kommer det att hända roliga saker, säger Anna Lind Lewin.
Christian Örnberg flyttade till Skåne för fyra år sen och har nu startat Sydkustens gårdsbryggeri där de tar sig an privatpersoners äppleskörd och förvandlar den till äpplemust som producenterna får tillbaka. Nästa steg är att göra öl och cider.
Vad tycker du är det mest intressanta i den skånska dryckesbranschen?
– Att man nu försöker samla sig. En ensam tillverkare är för liten, men tillsammans kan vi bli stora. Speciellt när det kommer till alkoholbiten där det är för komplicerat för små producenter. Sammanslutningar som Skånska Drycker kan få intresset att öka och gynna småproducenter, säger Christian Örnberg.
Titti Qvarnström som driver restaurangen Mat på Folk, Mat & Möten saknar ett större utbud inom det alkoholfria.
– Det jag efterfrågar är fler alkoholfria drycker som funkar med mat. För dem som tycker att äpplemust blir för sött. Där experimenteras det mycket i Skåne och det är väldigt spännande, säger Titti Qvarnström.
Carina Gavelin.Bild: Peter Frennesson
Vad hoppas ni har hänt i branschen om ett år?
– Idag har vi viner som håller hög internationell klass i Skåne, men de ska inte jämföras med andra för de liknar inte något annat. De har en egen skandinavisk stil och jag skulle önska att folk vågar sig på att pröva dem, säger sommelieren Carina Gavelin som är en av Skånska Dryckers arrangörer.
– Gårdsförsäljning av svenska viner. Det är ingen önskan. Vi ska bara ha det. Nu finns det en politisk majoritet i riksdagen också, säger Staffan Lake på Snårestads vingård utanför Ystad.
– Att gemene man i regionen har fått koll på 10–20 skånska drycker som de vet kommer härifrån, säger Anna Lind Lewin.
Håll koll på Malmös mat- och dryckesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen