Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD i Lomma ställer krav om tillstånd för tiggeri

Vellinge har länge försökt få till ett lokalt tiggeriförbud – utan att lyckas. Sverigedemokraterna i Lomma försöker nu använda sig av en ny taktik:
– Vi vill se ett obligatoriskt tillstånd för passivt insamlande av pengar, säger Oscar Sedira (SD).

Oscar Sedira (SD) har skrivit motionen där SD i Lomma vill se tillstånd för ”passivt insamlande av pengar”.Bild: Johanna M Karlsson
I den motion som SD i Lomma nu lämnat in föreslår partiet att allt passivt insamlande av pengar, där man exempelvis inte använder skyltar, text eller tal för att hinta om att man vill ha en slant, ska beläggas med tillstånd. Detta ska gälla på all kommunal mark.
Tillstånd ska ansökas hos polisen, och om en person blir påkommen med att passivt samla in pengar utan giltigt tillstånd ska vederbörande avisas från platsen av polisen, enligt förslaget. Om personen vägrar flytta sig ska detta vara belagt med kraftiga böter.
Varför väljer ni att lyfta just den här frågan?
– Om man går från passivt insamlande till aktivt och och inte har något tillstånd så är det olagligt idag. Sen är det också många som utnyttjas. Inte för att ingen ska få tigga, men då måste man ha tillstånd, säger Oscar Sedira (SD).
– Vi vet att det har varit svårt för till exempel Vellinge att få igenom ett tiggeriförbud, därför lägger vi det här förslaget istället.
Det finns idag ingen lag som regler huruvida man behöver tillstånd för att aktivt eller passivt samla in pengar genom att tigga. Den lag som bestämmer vad man får göra på allmän plats heter ordningslagen. Där står att tillstånd från polisen behövs för att använda en plats på ett sätt som inte är specificerat i detaljplanen.
Men lagen har undantag. Det behövs exempelvis inte tillstånd om:
”Platsen tas i anspråk endast tillfälligt och i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd.”
I Lomma kommun finns däremot en paragraf i de lokala ordningsföreskrifterna som reglerar hur insamling av pengar får gå till. Där står att:
”Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs inte tillstånd. Tillstånd behövs inte för skolklasser som samlar in pengar till hjälporganisationer.”
Texten i paragrafen är något luddig, men kan tolkas som att tillstånd behövs för det SD kallar ”aktivt insamlande”,
– Vi tycker att man ska skriva in att tillstånd behövs också vid passivt insamlande, säger Oscar Sedira.
Han säger också att flera andra kommuner haft uppe liknande förslag.
– Jag vet att man har haft liknande förslag i till exempel Eskilstuna och Kungsbacka och att det ska prövas nu.
I Eskilstuna drevs ett förslag om tillstånd för tiggeri igenom av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna i våras. Det förslaget stoppades av länsstyrelsen och ligger nu hos förvaltningsrätten för bedömning.
Också när Vellinge försökte driva igenom ett lokalt tiggeriförbud stoppades det av länsstyrelsen. Här sa också förvaltningsrätten nej, och ärendet ska nu avgöras av högsta förvaltningsdomstolen.
Gå till toppen