Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanörs sillkrögare håller stängt i jul

Vill du shoppa julsill får du söka dig någon annanstans än Skanörs hamn. Både Fiskrögeriet och Fiskhuset har stängt i jul.

Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg har drivit Skanörs Fiskrögeri i nästan två decennier. Nu har restaurangen varit till salu i snart ett år.Bild: Privat
Skanörs Fiskrögeri har varit till salu i nästan ett år och haft stängt sedan slutet på sommaren. Och ägarna Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg, som alltid haft butiken öppet under julhelgen, tar ledigt i år.
– Vi har ju planerat att sälja restaurangen. Det är inte bara att öppna dörren och börja sälja sill. Det ska förberedas under ett antal veckor. Det är ett rätt stort maskineri att göra ett ton sill, som vi brukar sälja, säger Charlotte H Lendrop.
– Nu är ju restaurangen inte såld, men vi har några intressenter. Vi hoppas att det ska leda till avslut och ser gärna att det är någon som driver vidare Fiskrögeriet i vår anda.
Hon menar att det överhuvudtaget är svårt att driva verksamhet i hamnen vintertid.
– Det är totalt dött. Det lockar inte folk på vintern. Man kan inte heller ha serviceöppet och gå back. Det låter vackert att det ska vara året runt-verksamhet, men någonstans måste man kanske acceptera att än så länge är Skanör Falsterbo – speciellt hamnen – en säsongsverksamhet.
Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg, som drivit restaurangen i nästan två decennier, jobbar istället vidare med sin dröm: att starta eget rökeri.
Tanken under hösten har varit att köpa mark och börja bygga. Men hittills har de inte hittat någon lämplig tomt, varken i Vellinge eller Trelleborgs kommuner.
– Kanske att vi får starta upp i befintlig lokal medan vi inväntar rätt läge och plats. Saker och ting är aldrig spikraka när man har en idé.
Blir försäljningen klar till våren?
– Det hoppas vi verkligen, men det finns inga garantier, säger Charlotte H Lendrop.
Kommer ni att köra en säsong till om det inte blir sålt?
– Nej. Det har vi inte tänkt. Då får vi hitta någon som vill hyra och driva det. Har man bestämt och kört sin finalhelg känns det konstigt att komma tillbaka.
Marcus och Sofia Romansoff tog över Fiskhuset i Skanörs hamn förra året.Bild: Micaela Landelius
Marcus och Sofia Romansoff tog över Fiskhuset i Skanörs hamn förra sommaren. Inte heller de har några planer att ha öppet i jul.
– Första året hade vi öppet året runt, för att kolla hur det var. Då fick vi alla månaderna på pränt och såg att det inte finns underlag att ha öppet på vinterhalvåret. Därför prövar vi att stänga i år och öppna till våren igen, säger Marcus Romansoff.
– Alla vintermånader är röda månader. Och det är inte så roligt att stå där när det inte kommer någon.
Paret driver också RB Lunchrestauranger på stadshuset i Malmö, och det är där de istället väljer att fokusera sin energi.
– Det tråkiga är ju att ingen har öppet där nere. Folk söker sig inte till kalla ställen som en hamn på vintern.
Gå till toppen