Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flera fall av skadegörelse i helgen – bostäder beskjutna med luftgevär

Flera bostäder blev beskjutna med luftvapen. Andra Svedalabor fick rutor krossade av stenkastare. Polisen har fått in flera anmälningar efter en våg av skadegörelse i Svedala under lördagskvällen.

"Ungdomsbrottslighet är något som vi prioriterar och lägger mycket resurser på i samarbete med kommun och socialtjänst", säger Nena Ermin, tf gruppchef för områdespoliserna på Söderslätt.Bild: Albin Brönmark
Vid 17-tiden på lördagen blev en bostad på Kampanjgatan i Svedala beskjuten med någon typ av luftvapen. Anmälaren har hittat tre skotthål i ett fönster i bostaden. Fyra yngre personer är misstänkta i samband med händelsen, som rubriceras som skadegörelse.
Samma kväll inträffade en liknande incident på grannvägen Nils Åkessongatan. På söndagsmorgonen upptäckte boende sammanlagt tre kulhål i en fönsterruta på andra våningen.
Läs också ”Jag känner mig otillräcklig” – bara två av åtta områdespoliser på Söderslätt i tjänst
Även hushåll i andra delar av Svedalas tätort utsattes för vandalisering under lördagskvällen.
Vid 22.30-tiden hörde en man i 55-årsåldern en hög smäll och upptäckte att en ruta i bostaden krossats av en sten som låg kvar på marken. Det finns inga vittnen eller misstänkta till händelsen.
En halvtimme senare hörde en kvinna i 75-årsåldern skrik utanför sin bostad på Kantorsvägen. En stund senare krossades en ruta i bostaden av en sten.
Nena Ermin, som är tillförordnad gruppchef för områdespoliserna på Söderslätt, menar att det är viktigt att polisen får in tips från eventuella vittnen.
– Det är ofta många små delar som bringar klarhet i den här typen av ärenden. Det betyder mycket, både för dem som blir utsatta och för dem som ligger bakom. Det här är händelser som kan leda till allvarligare konsekvenser än den som till exempel kastat en sten kanske är medveten om.
Läs också Poliser på Söderslätt på väg att bli fler
Hon menar att polisen lägger stor vikt vid att arbeta brottsförebyggande och följa utvecklingen i de tre kommunerna som ingår i polisområdet.
– Generellt tycker jag att det har varit relativt lugnt i Svedala under hösten. Inget som sticker ut. Men ungdomsbrottslighet är något som vi prioriterar och lägger mycket resurser på i samarbete med kommun och socialtjänst, säger hon.
Under året har Sydsvenskan rapporterat om polisbristen på Söderslätt. Med fyra nya områdespoliser har styrkan förstärkts till totalt sex personer, utöver kommunpoliserna.
– Sedan har vi ytterligare fyra områdespoliser som är stationerade på Malmö Airport, men som kan kallas in vid behov. Nu känner jag att vi är på gång, säger Nena Ermin.
Gå till toppen