Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Orkesterbibliotekarie – Alltid med på noterna

Andreas Wetterlund är orkesterbibliotekarie i Malmö symfoniorkester. Och spelar själv i Sveriges just nu bästa brassband.

"Idag kan jag få en ganska bra klangbild av hur ett stycke låter, bara av att titta i partituret" säger Andreas Wetterlund är orkesterbibliotekarie i Malmö symfoniorkester.Bild: Elin Wrethov
När vi träffar Andreas Wetterlund har han ägnat förmiddagen åt att ta fram notmaterial till Anna Ternheims stundande konsert med Malmö symfoniorkester.
Det är sådant en orkesterbibliotekarie gör. Andreas Wetterlund och hans två kolleger i biblioteket på Malmö Live har i uppgift att se till att alla musiker har rätt notblad framför sig, med sin stämma och ingen annans.
Mest tid att förbereda tar stråkmusikanternas noter. Alla i stämman ska göra sina upp- och nerstråk samtidigt och de måste antecknas i notbladen för hand.
Bland hyllorna i biblioteket ryms de flesta klassiska verk.
– Mozart, Beethoven, de gamla gubbarna har vi material till, men om tonsättaren lever, eller har varit död i mindre än sjuttio år, får vi oftast hyra noterna. Om det till exempel är en mer okänd sydamerikansk kompositör kan jag få hålla på och ringa runt och mejla ett bra tag.
Andreas Wetterlund från Västra Ingelstad kallar sig notnörd. Han är orkesterbibliotekarie vid Malmö symfoniorkester, och ledare för Limhamns brassband.Bild: Elin Wrethov
Andreas Wetterlund beskriver sig som en notnörd. Det började redan på gymnasiet. Han läste naturvetenskaplig linje på S:t Petriskolan i Malmö, frestande nära Malmö stadsbiblioteks musikavdelning.
– Jag var ibland mer flitigt studerande där, än i skolan. Jag brukade sitta med partitur framför mig och lyssna på musiken samtidigt. Vad var det som gjorde att det lät så här?
Så sitter han gärna fortfarande och läser noter och lyssnar.
– Idag kan jag få en ganska bra klangbild av hur ett stycke låter, bara av att titta i partituret.
Som huvudansvarig orkesterbibliotekarie är han också med i symfoniorkesterns programråd, där kommande säsongs program fastställs
– Det är bland annat mitt jobb att flagga för om något verk riskerar att bli dyrt att spela, så att om man planerar in ett stycke med sju harpspelare är medveten om att det krävs just sju harpspelare. Jag försöker även få med fler kvinnliga tonsättare på repertoaren. Det finns betydligt fler än de som brukar spelas.
Själv lärde sig Andreas Wetterlund spela i kommunala musikskolan i Malmö, tuba och den lite minde tubavarianten eufonium. Ett tag funderade han på att bli musiker, men efter lumpen som armémusiker läste han istället musikvetenskap i Lund. Han hamnade i skivbutiken Lazer på Hansacompagniet som ansvarig för den klassiska avdelningen. År 2003 fick han erbjudande om jobbet som orkesterbibliotekarie.
För tillfället är ingången till orkesterbiblioteket pyntad med glitter. Andreas Wetterlund och hans kolleger har en gemensam hobby, de spelar alla tre i Göta brassband, som nyligen vann SM i brassband.
Men det är inte enda fritidssysslan. Som 17-åring började han spelat tuba i Limhamns brassband och de senaste dryga 20 åren har han varit ledare för den flitigt anlitade orkestern. Han spelar även eufonium i Limhamns mässingssextett.
Med brassbandet har Andreas Wetterlund gjort ett par framträdanden i hemkommunen Vellinge. Hit flyttade han och hustrun Louise, som är präst i Svedala, när sonen var nyfödd.
– Det var en ren slump. Vi tittade runt på olika ställen och hade egentligen gett upp när det dök upp en annons om ett radhus i en bostadsrättsförening i Västra Ingelstad. Bostadsrätt kändes rätt att börja med om man som jag har tummen lite mer centralt placerad i handen.
Nu har radhuset bytts mot en 70-talsvilla i samma ort.
Fakta

Andreas Wetterlund

Ålder: 46 år

Familj: Gift med Louise, pappa till Johannes 16 år och Elna 14 år.

Bor: Västra Ingelstad

Gör: Orkesterbibliotekarie i Malmö symfoniorkester och ledare för Limhamns brassband.

Favoritstycke: "Något med Bach, som "Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust". Jag måste ha slagit försäljningsrekord med Andreas Scholls inspelning av den när jag stod på Lazer."

Gå till toppen