Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnen är redo för operan – unga musikalstjärnor frodas i Vellinge

Repetitionerna är i full gång. I vår sjunger de åtta barnen på operans scen. Men redan under julskyltningen ger de ett smakprov på hemmaplan.

Musikalbarn i samma soffa: Oliver Palm 13 år, André Persson Gintner 14 år, Milton Felländer 8 år, Emilia Helm 11 år, Molly Johansson 13 år, Matilda Gross 9 år, Alice Jönsson 9 år och Wilma Persson 13 år.Bild: Elin Wrethov
Det måste vara något särskilt melodiskt över vinden som drar över Vellingeslätten. Ett stort antal av de barn som antagits till Malmö operas och Nöjesteaterns storsatsningar de senaste åren är uppvuxna runt Höllviken, Vellinge och Skanör–Falsterbo.
Den här kvällen sitter åtta av dem uppkrupna i en soffa och äter pepparkakor i väntan på en kort repetition. De är alla med i Malmö operas uppsättning Matilda the Musical.
– Min pappa berättade att det skulle vara audition. Jag visste inte riktigt vad det var. Jag trodde att jag skulle uppträda med en låt, minns Milton Felländer.
Det var i vintras. Av närmare 600 sökande antogs cirka 60 barn till den särskilda Matildaskolan. Under 14 veckor fick de träna sång, dans och skådespeleri och i början av sommaren blev det klart vilka 23 som slutligen fick en roll i uppsättningen.
Matilda the Musical är baserad på barnboken av författaren Roald Dahl. Tre flickor delar på huvudrollen i Malmö och en av dem är nioåriga Matilda Gross som bor halvtid i Höllviken och halvtid i Staffanstorp.
– Matilda är smart och älskar att läsa böcker. Men hennes föräldrar tillåter inte det. De vill att hon ska titta på tv i stället. Hon har en speciell kraft också, hon kan göra saker med ögonen. Och hon är en sådan som vågar säga ifrån.
Vad är svårast med att spela rollen?
– Att lära sig all text.
Tre gånger i veckan har de repetition i Malmö. Det är många dansnummer med avancerad koreografi och sånger som ska sättas. Närmare premiären kommer det att bli ännu tuffare. Men det är inget som bekymrar nämnvärt.
– Man vill utvecklas. Man vill åstadkomma något, säger Wilma Persson.
När de själva ska spåna efter en förklaring till de många musikalbarnen från trakten nämner de Marijazz dansskola i Höllviken. Majoriteten av de åtta har dansat och tränat musikal här.
Vilka tycker ni ska komma och se föreställningen?
– Alla. Jag tror det största budskapet är att visa barn att alla kan göra något. Att tro på sig själv, säger André Persson Gintner.
Sedan drar kvällens specialrepetition i gång. Den här gången är det inte för operan, utan för den stundande julskyltningen i Höllviken.
Söndagen den 2 december, klockan 16, kommer sex av Matildabarnen att uppträda på Polisvägen 2. De utlovar smakprov från musikalen men framför allt julsånger.
Gå till toppen