Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Lund – lämna inte Fairtrade City."

Förslaget om att lämna Fairtrade City-samarbetet är ett ställningstagande som görs i Lunds namn – men det hör inte hemma i det Lund jag bor i, känner och älskar. Lärdomsstaden. Föredömet. Det skriver Emily Turgman Gruian, utbildare och strateg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En kvinna i Ecuador gör bananer klara för packning. Fairtrade är en oberoende icke-vinstdrivande certifiering av produkter från länder med utbredd fattigdom, skriver artikelförfattaren.

Bild: Ann-Katrin Persson

Annons

På torsdag ska Lunds kommunfullmäktige besluta om kommunens budget för 2019.

Stadens nya politiska styre, Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och det lokala partiet Förnya Lund, vill att Lund ska sluta vara en Fairtrade City. Sluta använda ett verktyg som gör att staden verkar för mänskliga rättigheter genom rättvis handel.

Den styrande kvintetten skriver: "Det är slöseri med skattepengar att betala för just denna märkning. Det finns gott om studier som pekar på att vanliga arbetare i utvecklingsländer inte alls gynnas. Genom att Lund lämnar Fairtrade City sparas 200 000 [kr.] årligen".

Den föreslagna budgeten är nästan sju miljarder kronor. Sju tusen miljoner kronor. Fairtrade City-samarbetet utgör 0,003 procent.

Annons

Fairtrade är en oberoende icke-vinstdrivande certifiering av produkter från länder med utbredd fattigdom. Utgångspunkten är att handel ska kunna bedrivas utan att mänskliga rättigheter kränks. Att odlare och anställda ska kunna överleva på sin inkomst, ha drägliga arbetsförhållanden och visa miljöhänsyn.

Annons

Att vara en Fairtrade City är ett ställningstagande som Lund och 71 andra svenska kommuner gjort, liksom över 2 000 andra städer globalt.

En Fairtrade City bidrar till hållbar utveckling genom ansvarsfull konsumtion och förespråkar det tillsammans med representanter för det lokala civilsamhället och näringslivet.

Fairtrade är Celine, Ebenezer och mer än en miljon andra odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Celine odlar Fairtrade-certifierat kaffe i Dominikanska republiken, där klimatförändringarna medfört att regnperioderna ersatts av väderväxlingar, extrem torka och sjukdomen La Roya, kafferost. Många kaffeodlare står liksom Celine inför att 80 procent av deras skörd har förstörts. Tack vare Fairtrade-certifieringen har de möjlighet att köpa mer motståndskraftiga kaffeplantor, och satsa på odling av andra grödor.

Fairtrade är också Ebenezer, från ananasodlingen Gold Coast Fruits Workers i Ghana. Genom den premie som ingår i Fairtrade-certifieringen har arbetarna där kunnat erbjudas utbildning om hälsa och miljöhänsyn, vaccinationer, skoluniformer och skolböcker till barnen, mikrolån, och reparation av en djup brunn, som blev räddningen för flera byar när deras vattenkällor sinade under torkan 2010.

Det finns studier som pekar på svagheter och begränsningar med Fairtrade. Fem kritiska studier brukar nämnas. Men flera av dem visar även på positiva effekter av Fairtrade. Dessutom finns det över 45 andra studier som visar på ännu fler positiva effekter av Fairtrade; till exempel ökade investeringar i producenternas samhällen och förbättrade arbetsvillkor för anställda.

Annons

Annons

Det finns inga enkla lösningar när det gäller att bekämpa fattigdom. Det är därför FN:s alla medlemsländer, inklusive Sverige, antagit Agenda 2030, en överenskommelse för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling, och åtagit sig att genomföra den. Och det kan de bland annat göra genom rättvis handel, som Fairtrade-märkningen är ett exempel på.

Fairtrade är ocksåjag. Att sprida kunskap om rättvis handel, inklusive Fairtrade-märkningen, har varit mitt arbetsområde de senaste elva åren. Under dessa år har jag träffat Celine, Ebenezer och flera andra producenter. Var och en av dem är ett bevis på att Fairtrade inte är slöseri med skattepengar.

Förslaget om att lämna Fairtrade City-samarbetet är ett ställningstagande som görs i Lunds namn – men det hör inte hemma i det Lund jag bor i, känner och älskar. Lärdomsstaden. Föredömet.

Ett ställningstagande mot mänskliga rättigheter, fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling borde inte höra hemma i någon svensk kommun.

Emily Turgman Gruian

Emily Turgman Gruian är utbildare, strateg och driver företaget All Rights Consulting. Hon ingår också i styrelsen för organisationen Fair Trade återförsäljarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan