Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Scouter från Lomma startar insamling till välgörenhet

Utmanarscouten Ebba Källström, 15, i Lomma, har tillsammans med sina kompisar tagit initiativ till en välgörenhetsinsamling på årets julmarknad.

"Alla har rätt att funka olika" och är ett tema som vi scouter brinner för", säger Ebba (nummer tre från höger) flankerad av scoutvännerna Oliver, Clara, Linnea, Nike, Sandra och Jonathan. Foto: PrivatBild: Privat
– Jag och två andra tjejer i Lomma scoutkår hörde om Musikhjälpen på en distriktsstämma och tänkte det där ska vi göra. Vi skänker allt överskott på vår matförsäljning på julmarknaden, säger Ebba Källström.
Julmarknaden äger rum den 1 december vid Lomma scoutkårs gård på Habovägen. Mellan klockan 12 och 16 kan besökare köpa mat och juldekorationer. Det kommer också att finnas chokladhjul och aktiviteter för barnen.
– Julmarknaden är vår största inkomstkälla, vi brukar få in cirka 2 000 kronor - hoppas vi höjer detta i år! Vi brukar ha en insamling varje jul till kåren, förra året åkte tredjeårsutmanarna till Serbien och träffade scouter där och upplevde landet.
Vad fick dig att bli scout?
– Det var att få testa paddling som lockade mig och att få elda, det hade jag aldrig provat. Men nu är det att träffa kompisarna som är det roliga. Vi är 14 utmanarscouter (15-18 år) och åker på läger och arrangemang, inte bara för ens egen kår.
Vad är det bästa med scouting?
– Jag är typ kär i scouting, gemenskapen och att alla är välkomna. Det är precis som Musikhjälpens tema i år, att alla får vara med. Alla har en god ton mot varandra och accepterar varandra. Roligast är att åka på läger och hajk, människorna är en stor del av det. Scouting har gett mig otroligt mycket och är min enda hobby, jag är verkligen fast. Mina allra bästa vänner har jag lärt känna här, de är underbara och jag kommer aldrig släppa taget om dem.
Vad har du lärt dig?
– Obeskrivligt mycket sedan jag gick med 2013. Sådant som man inte lär sig någon annanstans. Hur många vet egentligen hur man startar en eld och sätter upp ett bra vindskydd? Jag har lärt mig att acceptera andra och att inte ha fördomar, bland annat på lägret Hand-i-hand, där jag har varit två gånger och tagit hand om en funktionsvarierad person i en vecka - otroligt roligt och inte alls jobbigt som jag hade trott, utan underbaraste människan med Downs syndrom. Allt som jag kan göra, fick jag hjälpa henne med. Jag lärde mycket om mig själv - man ska inte ta något för givet, säger Ebba Källström.
Fakta

Musikhjälpen

Under en vecka i december varje år sänder Musikhjälpen live dygnet runt i P3 och SVT.

Musikhjälpen 2018 sänds 10 - 16 december från Stortorget i Lund.

Temat för i år är ”Alla har rätt att funka olika”. Programledare är Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz.

Gå till toppen