Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Därför är rika människor så gammalmodiga

Vem vill inte få pengar, utan att anstränga sig, utan att vara kreativ, utan ansvarstagande, skriver Krister Pettersson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Jonas Thornell kallar sig i Sydsvenskan 23 november ”ekonomisk aktivist”. Han förespråkar, att förmögna personer skall bidra till en bättre värld. Genom att utan insyn och kontroll skänka sina pengar till ”mindre bemedlade”. Detta skulle leda till att dessa utvecklar mera kreativitet och ansvarstagande och skapa alternativ till traditionellt lönearbete.
Läs också De rikaste behöver intressera sig för rättvisare ekonomisk fördelning
För att ändra de förmögnas inställning, bör dessa ges en annan syn på vad som är en bättre värld i en ny ”modetrend”.
Så behjärtansvärt! Vem vill inte ha en bättre värld. Vem vill inte få pengar, utan att anstränga sig, utan att vara kreativ, utan ansvarstagande ... Och ”medborgarlön” debatteras ju, och är på försök.
Men - det här med förmögna personer - de har ju oftast inte fått sin förmögenhet till skänks, ofta varit kreativa och ansvarstagande, kanske haft talanger och jobbat med att ta vara på dem. När de så har blivit förmögna, har de sett detta som bevis på, att deras sätt att verka på är bra. Deras förmögenheter ser de som belöningar för god samhällsnyttighet och bra inställning till livet, dess möjligheter och värden.
När så dessa rika personer vill dela med sig, har många av dem ett sådant gammalmodigt synsätt. De är säkra på att det är bra med talang, kreativitet och ansvar. De menar bestämt, att sådant behövs för att arbete och insatser skall bli effektiva och framgångsrika och snabbare leda till en bättre värld. Och de vill gärna ha koll på, försäkra sig om, att deras skänkta pengar gör bästa möjliga nytta mot detta mål.
Det är därför förmögna personer hellre skänker sina pengar till personer som har visat sig vara, ja just kreativa, arbetsamma och talangfulla i sådant arbete för en bättre värld. Hellre skänka till forskare och hjälpare i detta förbättringsarbete än till personer, som mest är nöjda med att njuta frukterna av ”det som samhället redan färdigställt”.
Men - kanske kan denna mångtusenåriga gamla inställning hos förmögna, arbetsamma, människor ändras, just som Jonas Thornell förespråkar. Om inte av någon modetrend eller fri vilja, så kanske genom tvång och ombud. Ombudsmän, som inte bryr sig om att kolla om pengarna används mer eller mindre vettigt - det är ju vanligt, när det är andras pengar det handlar om. Och visst, var kan detta ordnas bättre än i vårt eget land, där jämställdhet och avundsjuka är högsta ideologi.

Krister Pettersson

Gå till toppen