Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Den kommunala hemtjänsten i Staffanstorp föreslås säljas ut

Från och med i vår kan företaget Förenade Care komma att ta över den kommunala hemtjänsten i Staffanstorp. Även korttidsvården och växelvården föreslås tas över av privata aktörer.

Arkivbild. Redan från och med mars nästa år föreslås den kommunala hemtjänsten gå över i privat regi.Bild: Sonny Thoresen
I nuläget drivs hemtjänsten i Staffanstorp dels av Ugglans hemhjälp och Olivia hemomsorg, dels av kommunen. Går det nya förslaget igenom innebär det att det inte längre kommer att finnas någon kommunal hemtjänst i Staffanstorp, och att Förenade Care tar över redan från första mars nästa år.
Förenade Care är redan godkända som utförare för att bedriva hemtjänst i Staffanstorp, och driver idag äldreboendet Magnoliagården.
Liliana Lindström (M), socialnämndens ordförande, säger att en av anledningarna bakom förslaget att sälja ut den kommunala hemtjänsten är att personalkontinuiteten har varit lägre där.
Vad är det som säger att det blir bättre om Förenade Care tar över?
– Vad är det som säger att de inte kommer att klara det? De andra två privata aktörerna har ju haft en bättre personalkontinuitet och då tittar vi på det.
Pia Jönsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, är kritisk till förslaget, och tror inte att det kommer bli bättre kvalitet för att ett privat företag tar över.
– Och det ska finnas ett kommunalt alternativ att välja på för att man ska kunna kalla det valfrihet.
Liliana Lindström:
– Valfrihet är ju inte bara att ha ett kommunalt alternativ, det kommer fortfarande att finnas valfrihet mellan tre olika aktörer.
Det är inte bara hemtjänsten som föreslås säljas ut: det gör även den kommunala korttidsvården och växelvården. Men där är det enligt Liliana Lindström ännu inte klart vilka aktörer som i så fall tar över: i de fallen krävs först en upphandling.
Går förslagen igenom innebär det att den enda vård som kommer att finnas kvar i kommunal regi i Staffanstorp är nattpatrullen, hemteamet och larmgruppen.
Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att Humana bedriver hemtjänst i Staffanstorp, vilket var en felaktig uppgift.
Gå till toppen