Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ifrågasatt republikan vann i Mississippi

Republikanen Cindy Hyde-Smith vann slutligt över demokraten Mike Espy och får sitta kvar i USA:s senat för Mississippi, efter en valkampanj som överskuggats av hennes kontroversiella uttalande.

Cindy Hyde-Smith besegrade Mike Espy i senatsvalet i Mississippi.Bild: Rogelio V Solis/AP/TT
Det var den sista senatsplatsen som avgjordes i år. Den har uppmärksammats särskilt eftersom hon i videoklipp sagt att hon "skulle sitta på första bänk" vid en offentlig hängning. Uttalandet upprörde många då Mississippi är en delstat med en historia av våld mot svarta, inklusive lynchningar.
Flera stora företag, bland dem Walmart, krävde efter uttalandet att få sina donationer tillbaka. Cindy Hyde-Smith har efteråt sagt att hon enbart använde ett "överdrivet uttryck", men vägrade att be om ursäkt.
59-åriga Hyde-Smith blev den första kvinnan att representera Mississippi i senaten sedan hon ersatte den åldrige senatorn Thad Cochran.
President Trump har gratulerat henne och Hyde-Smith i ett segertal till sina anhängare att hennes vinst var en seger för konservativa värden.
Senast Mississippi valde en demokratisk senator var 1982. Om Epsy vunnit hade han blivit delstatens förste svarte senator i modern tid.
Valet påverkar inte senaten alltför mycket, eftersom den redan kontrolleras av Republikanerna.
Gå till toppen