Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bullerutredning i Bjärred - ungdomar för högljudda vid basketplan

I flera år har grannar till basketplanen vid Bjärehovskolan i Bjärred klagat till kommunen på hur ljudet av studsande bollar ekar i deras lägenheter om nätterna.
En bullermätningen har gjorts och en skylt som förbjuder bollspel under nätterna satts upp. Enligt grannarna har det inte hjälpt.

ARKIVBILDBild: Anders Wiklund / TT /
Redan 2016 hörde grannarna av sig till kommunen och klagade på att ungdomar spelade basket och dunkade med bollar timme efter timme nattetid. Det gjorde det svårt för grannarna att sova.
Skolans rektor kontaktades – men beskedet blev att basketkorgarna skulle stå kvar.
Kommunen genomförde sedan en bullermätning i september 2016. När ljudet av bollarna var som allra högst inne i en av grannarnas lägenheter uppmättes en ljudstyrka på 63 decibel, något som bedömdes överstiga Folkhälsomyndighetens riktvärden. Inte förrän året därpå, 2017, sattes en skylt upp som förbjöd basketspelande nattetid.
Enligt grannar har det inte hjälpt, och nya klagomål har kommit in till kommunen – som nu planerar genomföra en ny bullermätning.
Det har gått över två år sedan första anmälan kom in. Varför tar handläggningen så lång tid?
”Den 6 april 2018 inkom nya klagomål, således ansåg klagande inte att åtgärden med förbudsskylt har fungerat. Denna gången har även andra klagomål i form av musik från skolgården dagtid inkommit. Störningsdagbok inkom den 20 juni 2018. Samtal med rektorn har förts. Miljöenheten kom fram till att störning under dagen inte är att betrakta som en olägenhet eller fara för människors hälsa. Handläggning om bullret kvällstid fortsatte. Eftersom den indikerande bullerutredningen visade på värden strax över riktvärdena gjordes bedömningen att en ny bullerutredning behöver göras för att säkerställa om olägenhet föreligger”, skriver Nils Lundquist, miljöutredare, i ett mejl till tidningen.
Gå till toppen