Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dirigenten Sofia Söderberg får Region Skånes kulturpris

Dirigenten Sofia Söderberg från Lund tilldelas Region Skånes kulturpris. Hon tilldelades de 100 000 kronorna vid en ceremoni i Hässleholm på torsdagen.

Sofia Söderberg.Bild: Christiaan Dirksen
Dirigenten och kompositören Sofia Söderberg från Lund har genom åren gjort sig känd som ledare för Svanholm Singers och Malmö Live Vokalensemble. Hon är även konstnärlig ledare på Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund och har startat Earth Choir 2016 och tonsättartävlingen Svanholm Singers Composition Award.
På torsdagseftermiddagen var Sofia Söderberg på plats i Hässleholm när Region Skånes kulturpris på 100 000 kronor skulle delas ut.
”Region Skånes kulturpris 2018 lyfter fram en mångsidig dirigent inom körmusiken i Skåne. Med musikalisk energi och precision, starkt engagemang och scennärvaro dirigerar hon körer av vitt skilda slag och som konstnärlig ledare för Svanholm Singers turnerar hon världen runt. Hon får fram det bästa av klang och uttryck hos de körer hon leder och utforskar ständigt körsångens möjligheter. Region Skånes kulturpris 2018 går till Sofia Söderberg, för ett konstnärskap som bidrar till den vokala musikens förnyelse och befäster körsångens ställning såväl i Skåne, som nationellt och internationellt”, står det i kulturnämndens motivering.
– Jag är så oerhört glad över att få Region Skånes kulturpris. Det är en fantastisk bekräftelse för mig som dirigent främst inom körmusik och en stor glädje att bli hyllad och uppleva att det jag gör uppskattas och betyder mycket för andra. Jag ser det också som ett erkännande för körmusiken som del av den klassiska konstmusiken. Det är så roligt att Region Skåne vill lyfta körmusik som ju alla har en referens till. Vi har ju alla instrumentet rösten inom oss, oavsett hur mycket eller lite vi sjunger, säger Sofia Söderberg i ett pressmeddelande.
Region Skånes pris Kulturpaletten tilldelas Teater 23 i Malmö för att de "skapar, finstämt och finurligt, mångfacetterade berättelser och magiska världar för barn och unga. Med mod, lyhördhet och respekt engagerar gruppen barn och unga i hela Skåne, oavsett deras individuella förutsättningar, med nyskriven dramatik och musik på hög konstnärlig nivå", som det står i motiveringen.
– Vi ser priset som ett stort erkännande för hur vi arbetar med teater för barn och unga. Det är ett ansvar att arbeta med en ung publik. Vi lyssnar in barn och vi tar upp ämnen som ligger nära deras drömmar, farhågor, önskningar eller livsöden. Vi vet att många barn känner igen sig, i våra föreställningar, på olika sätt och får en upplevelse av stor gemenskap i frågor som rör sig i deras liv, säger Mario Castro på Teater 23 i ett pressmeddelande.
Gå till toppen