Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler drabbas av värmeböljor i världen

Värmeböljor skördar fler liv än annan form av extremväder. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Allt fler människor utsätts för värmeböljor, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Och värmen skördar fler liv än exempelvis översvämningar och annat extremväder.
157 miljoner fler människor utsattes för värmeböljor under 2017, jämfört med år 2000.
– Vi ser en ökad andel av populationen som utsätts för värmeböljor varje år, och det stegras över tid, säger Joacim Rocklöv, professor vid Umeå Universitet, till radion.
The Lancet Countdown är ett forskningsprojekt som undersöker klimatförändringens effekt på hälsan. Varje år publiceras en rapport från projektet i tidskriften The Lancet.
Joacim Rocklöv är en av författarna till rapporten. Han säger att äldre och personer med exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar löper störst risk vid kraftig värme.
Även förekomsten av den mygga som orsakar Dengue-feber har nått rekordnivåer, och den kommer troligen att fortsätta att öka ju varmare det blir.
Gå till toppen