Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Järnväg under jord i centrala Lund ska utredas

Lunds kommun ska själv finansiera en studie om framtida järnvägstunnel. 2,5 miljoner kronor avsätts till detta nästa år och lika många 2020.

Endast två järnvägsspår får plats vid den så kallade Armaturkurvan i centrala Lund. Nu ska kommunen bekosta en egen utredning om järnväg under jord.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi ska försöka engagera de bästa specialisterna i hur man ska kunna återställa ett centrum som hänger ihop, sa Jan Annerstedt (FNL).
Ambitionen är att en tunnel ska kunna frigöra mark för bostäder och kontor där spåren i centrala Lund går idag, vilket i sin tur kan generera intäkter till kommunen.
Läs också Så kan Lund se ut om järnvägen grävs ner
Karin Svensson Smith (MP) replikerade:
– Vi bör bejaka att Lund-Hässleholm är nästa sträcka som ska projekteras för höghastighetståg, och ägna den utredning som kvintetten vill avsätta pengar för till ett konstruktivt alternativ till flyget. Ju mer järnväg som ligger i tunnel desto mer sårbar blir den för skyfall.
Gå till toppen