Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö planerar för nya industrier på vatten och på jordbruksmark

Malmö kan växa ut i vattnet med 400 000 kvadratmeter och på 15 hektar jordbruksmark för att ge mer plats åt verksamheter och industrier. Ica vill till exempel ha ett logistik centrum i Malmö som kan ge 900 jobb.

I vattnet är det Malmö Industrial park och hamnverksamheter som ska få mer utrymme i Norra hamnen. Men här ska också finnas plats för naturområde och vindkraft.
Stadsbyggnadsnämnden har beställt en ny detaljplan för Norra hamnen för att få mer plats för hamnverksamhet och industri som det finns stor efterfrågan på.
Tanken är att utbyggnaden ska ske både på befintlig landmassa och genom en utfyllnad västerut.
– Det finns en stor efterfrågan på industrimark i Malmö, säger Märta Stenevi, (MP) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
En hel del av efterfrågan beror på att företag vill anpassa sin verksamhet efter den ökade e-handeln.
Nämnden beslutade också att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att utreda möjligheten att skapa verksamhetsområden i Tullstorp i anslutning till Yttre Ringvägen.
Här är det jordbruksmark på cirka 15 hektar som kan förvandlas till industri- och logistikområde.
Ica fastigheter har fått en markanvisning som tar större delen av ytan. Livsmedelsföretaget vill bygga ett logistikcentrum som förväntas ge 900 jobb i Malmö.
Det innebär att platsen blir en central punkt för omlastning till mindre fordon och transporter till privata kunder i hela Malmö. Om planen blir verklighet finns det också plats för några andra mindre företag på den stora tomten som ligger i Tullstorp i nordöstra Malmö.
Malmö Norra hamnen. Förslag på ny industrimark som kan bli verklighet i nästa detaljplan av området. Källa: Open Street Map jan 2016.Bild: Krister Cronqvist
Gå till toppen