Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mycket låga vattenstånd längs kusten – vattnet har blåst ut ur Öresund

Vattenståndet har varit mycket lågt i Öresund under torsdagen. Som lägst var det 98 centimeter under medelvattenståndet i Malmö. Vattnet har helt enkelt blåst bort ur sundet.

Lågt vattenstånd längs med kusten i Höganäs - havet vid Kvickbadet vid Öresund är torrlagt.Bild: Anders Malmberg
– Det är verkligen det som händer – vattnet blåser ut ur Öresund och upp mot norska kusten, säger Isabella Grönfeldt, vakthavande oceanograf på SMHI.
Strandflanerare längs hela Skånes västkust har kunnat notera de låga vattennivåerna. I Skanör var det som lägst 77 centimeter under medelvattenståndet, i Barsebäck var det 92 centimeter under.
Orsaken är ett lågtrycksområde som passerar över Skåne.
– Det har fört med sig väldigt kraftiga vindar. När det är rakt sydliga vindar – då blåser vattnet helt enkelt bort. Det blir högt vattenstånd just nu uppe vid Norge och lågt hela vägen ner i Öresund och sydvästra Östersjön, säger Isabella Grönfeldt.
– Det här är inte något som är helt ovanligt. Men det är ändå ett varningsläge främst för sjöfarten, som kanske får grundstötningsproblem.
När vattennivån ligger 60 centimeter under medelvattenståndet så utfärdar SMHI en klass 1 varning. Den gränsen passerades med råge under dagen.
När det var som lägst, 98 centimeter under, var det bara två centimeter från nästa gräns, 100 centimeter, som innebär en klass 2 varning.
Redan under torsdagskvällen har vattnet börjat stiga igen.
– De har varit lågt under dagen, men under kvällen kommer det att stiga igen och hamna mer på normalläge, säger Isabella Grönfeldt.
Under helgen är nivåerna nästan uppe på normalnivåer, enligt prognosen från SMHI.
Högt vattenstånd för fem år sedan i Malmö vid Paulibron i samband med stormen Sven, 6 december 2013.Bild: Lars Brundin
Lågt vattenstånd vid Paulibron i Malmö under torsdagen.Bild: Lars Brundin
Mera lågt vattenstånd i kanalen i Malmö under torsdagen.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen